CE BEM, CE MÅNCÅM  
Producatorul uita sa ne spuna ce stabilizatori a folosit si, desi produsul se numeste "crema de unt paprika", aceasta nu apare in lista de ingrediente.  


Cremona es
CE BEM, CE MÅNCÅM  
Producatorul uita sa ne spuna ce stabilizatori a folosit si, desi produsul se numeste "crema de unt paprika", aceasta nu apare in lista de ingrediente.  


Cremona este o crema de unt cu paprika. Aceasta a doua caracteristica a produsului o aflam doar daca suntem foarte atenti la eticheta, deoarece a fost inscriptionata foarte subtil prin stantare. Ingredientele in schimb se vad bine: "Unt, smantana, lapte praf, culturi lactice selectionate, stabilizatori (E ?!!!), sare". Tot de pe ambalaj aflam si informatiile nutritionale: valoare energetica 410 kcal/ 1.558 kj/100 g, grasime 40 g, proteine 13,5 g, substanta uscata min. 50 g.


ANALIZÃ…. Profesorul Gheorghe Mencinicopschi ne atentioneaza ca produsul pe baza de grasimi din lapte este bogat in acizi grasi saturati (unt si smantana) periculosi pentru sanatate la consumuri excesive. De asemenea, in compozitie mai intra lapte praf, culturi lactice, sare si stabilizatori neprecizati. Legislatia cere precizarea tuturor ingredientelor si a aditivilor folositi in fabricarea produsului, precizand totodata si natura acestora.


Pe eticheta de inchidere a fost aplicata specificatia "paprika" sugerand ca produsul ar contine si acest ingredient, care insa nu este specificat in lista componentelor. Cremona are un profil nutritional dezechilibrat, cu un exces de grasimi saturate de origine animala. Acest lucru se reflecta in densitatea calorica foarte ridicata, 410 kcal.


CONCLUZII. Produsul nu este indicat suferinzilor de dislipidemie, hipertrigliceridemie, hipertensivi, cardiovasculari, hepatici, renali, boli neurodegenerative, supraponderalilor, obezilor, suferinzilor de hiperuricemie (guta), diabeticilor, celor cu status proinflamator sistemic. Produsul poate fi consumat cu moderatie de catre persoanele sanatoase, active in contextul unei diete echilibrate si variate.




Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.