Tara noastra a indeplinit cerintele Comisiei Europene privind implementarea si functionarea sistemelor soft la APIA, a declarat ieri seful Departamentului pentru Afaceri Europene (DAE), Adrian Ciocanea. In privinta masuratorilor din teren, va prezent
Tara noastra a indeplinit cerintele Comisiei Europene privind implementarea si functionarea sistemelor soft la APIA, a declarat ieri seful Departamentului pentru Afaceri Europene (DAE), Adrian Ciocanea. In privinta masuratorilor din teren, va prezenta o forma acceptabila Bruxelles-ului, caruia ii va prezenta si un plan de actiuni ulterioare. Ciocanea a subliniat chiar ca Bucurestiul este capabil sa prezinte evaluarea inainte de data stabilita de Comisie. "In urma intalnirii pe care a avut-o premierul Calin Popescu Tariceanu, marti, cu ministrul Agriculturii Dacian Ciolos, a rezultat posibilitatea ca ministerul sa raspunda pozitiv inainte de 9 noiembrie, chiar pe 7 noiembrie", a indicat secretarul de stat, Adrian Ciocanea. Şeful DAE a declarat ca implementarea si punerea in functiune a softurilor de la APIA - care sunt "baza pentru evidenta acordarii subventiilor" in agricultura - "au un rezultat pozitiv", iar masurarea in teren "va putea fi acceptata in forma in care va fi prezentata in scrisoare". Evaluarea independenta a functionarii sistemelor soft de la APIA va fi una pozitiva, a subliniat Ciocanea.Autoritatile romane urmeaza sa elaboreze un plan de actiuneDupa cum sustine seful DAE, cele doua probleme semnalate de Comisia Europeana in evaluarea din luna octombrie a agriculturii ar fi rezolvate. Urmeaza ca autoritatile de la Bucuresti sa elaboreze, de comun acord cu Comisia Europeana, un plan de actiune privind pasii urmatori. "In urma scrisorii, cu siguranta ca va fi un plan de actiune foarte exact, de care va trebui sa ne tinem", a spus Ciocanea, exprimandu-si optimismul in privinta rezultatelor evaluarii Comisiei Europene. "De la inceput am fost optimist privind problemele de acolo, mai ales in zona de soft, pentru ca mi-am dat seama ca se pot rezolva", a spus seful DAE. Intrebat care este semnificatia sumei de 110 milioane de euro care ar putea fi pierduti in urma activarii clauzei de salvgardare pe agricultura, Ciocanea a spus ca suma nu este foarte mare, dar activarea clauzei are diverse semnificatii. Iar cerintele Comisiei Europene impun anumite conditii pe care trebuie sa le indeplineasca agricultura Romaniei, de aliniere la nivel european. "Odata ce vom avea o baza digitalizata a suprafetelor din Romania, ne va fi de mare ajutor in toate activitatile economice. Putina lume a accentuat faptul ca supradeclararea ar fi trebuit sa fie sub incidenta unei legi. S-a discutat mult despre erorile care au fost in sistem, dar foarte putin despre faptul ca cetatenii au supradeclarat. Chiar si in mediul rural, oamenii stiu foarte bine care le sunt parcelele. Deci e foarte importanta, pentru ca, dupa cum stiti, Romania n-a avut cadastru", a subliniat Ciocanea. Intrarea bancilor in sistemul rural - prin faptul ca fermierii isi vor primi platile in niste conturi bancare - si intrarea intr-un sistem european uniform, cu masuratori anuale, sunt alte semnificatii ale alinierii agriculturii romanesti la cea europeana.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.