Presedintele SIF Oltenia, Dinel Staicu, a fost trimis din nou in judecata de procurorii anticoruptie, de data acesta pentru un prejudiciu de peste 11 milioane euro creat SC Transgaz Medias. Alaturi de el au fost deferite Justitiei inca opt persoane (
Presedintele SIF Oltenia, Dinel Staicu, a fost trimis din nou in judecata de procurorii anticoruptie, de data acesta pentru un prejudiciu de peste 11 milioane euro creat SC Transgaz Medias. Alaturi de el au fost deferite Justitiei inca opt persoane (dintre care sase cu diferite functii de conducere) sub aspectul savarsirii infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata si infractiunea de asociere in vederea savarsirii de infractiuni.
Rechizitoriul prin care s-au formulat acuzatii impotriva inculpatilor Aurel Gabriel Coconea (fost director general al S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. Medias), Dinel Staicu, Cornel Teodor Volintiru (fost director general al S.C. SIRONEX S.A. Craiova, Carmen Ioana Popescu (fost director economic al S.C. B.D.J. S.A. Craiova), Vlad Rebega (fost director general al S.C. B. D. J. S.A. Craiova), Vasile Banciu (fost director general adjunct la S.C. Asigurarea Nationala Romana SA), Adrian Georgel Bogza (fost administrator la S.C. Delta Telecom SA), dar si Iulian si Tudorica Siclitaru a fost trimis spre solutionare Judecatoriei Sectorului 2 din Capitala.
Cazul este asemanator celui aflat initial pe rolul Judecatoriei Sectorului 4 in care Dinel Staicu este acuzat ca, in perioada 1999 - 2000, cu ajutorul a 11 societati, ar fi prejudiciat Banca Internationala a Religiilor cu aproape 200 miliarde lei vechi.
In dosarul de fata, anchetatorii au stabilit ca, in perioada august 2000 - iulie 2001, fostul director al Transgaz, Aurel Gabriel Coconea (avand, in aceasta functie, atributii de ordonator de credite si reprezentare a societatii in relatiile cu tertii), a incheiat, cu incalcarea normelor legale, un numar de 14 Conventii de plati cu cinci societati cu capital integral de stat.
Prin incheierea acestor conventii, a interpus in circuitul financiar dintre societatile de stat transportatoare, distribuitoare si respectiv beneficiare de gaze naturale un numar de 4 societati private - S.C. BDJ S.A. Craiova, S.C. PADOGAZ S.A. Bucuresti, S.C. SIRONEX S.A. Craiova, S.C. DUMIMPEX SM S.R.L. Bucuresti, toate controlate de Dinel Staicu si carora le-a asigurat finantarea, in mod fraudulos.
Conventiile de plati au fost incheiate cu incalcarea O.U.G. nr. 10/1997 si a Normei Metodologice privind monitorizarea datoriilor nerambursate la scadenta ale contribuabililor persoane juridice in vederea diminuarii blocajului financiar si a pierderilor in economie, aprobata prin H.G. nr. 685/23.08.1999.
Contrar dispozitiilor legale privind compensarea datoriilor reciproce (potrivit carora ordinele de compensare nu se schimba in numerar), la solicitarea SNTGN TRANSGAZ S.A. Medias, societatile de stat consumatoare de gaze au achitat in conturile celor 4 societati private suma totala de 132.513.283.093 lei vechi, prejudiciind in acest mod SNTGN TRANSGAZ S.A. Medias.
Potrivit anchetatorilor, cele patru societati comerciale, controlate de Dinel Staicu, dar reprezentate de Volintiru, Rebega, Popescu si cei doi Siclitaru "nu au avut activitate comerciala, nu prezentau credibilitate din punct de vedere financiar si nu au avut relatii comerciale cu societatile implicate in incheierea actelor de compensare".
Sumele astfel obtinute au fost redirectionate catre firmele din grupul controlat de Dinel Staicu, ajungand ulterior in conturile personale ale inculpatilor sau in conturile altor societati in care erau implicati acestia, de unde au fost retrase ulterior in numerar.
In afara celor amintiti deja, Dinel Staicu ar fi beneficiat si de ajutorul lui Bogza, caruia i-a acordat cu titlu de comision de intermediere, in contul SC Delta Telecom SA, suma de 9,06 miliarde lei vechi. In baza acestor probe, procurorilor anticoruptie au stabilit ca cei 9 inculpati au actionat ca o grupare cu caracter organizat, avand un program si atributii clar stabilite. Cu atat mai mult cu cat prejudiciul adus Transgaz Medias insumeaza 260.824.605.508 lei vechi ( aproximativ 11.340.200 euro).


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.