Compania petroliera a Chinei, Petro China a devenit cea mai mare companie din lume din punct de vedere al capitalizarii bursiere (valoare de piata), dupa cotarea la Bursa din Shanghai. Valoarea principalului petrolist chinez, cu capital de stat se ve
Compania petroliera a Chinei, Petro China a devenit cea mai mare companie din lume din punct de vedere al capitalizarii bursiere (valoare de piata), dupa cotarea la Bursa din Shanghai. Valoarea principalului petrolist chinez, cu capital de stat se vehicula, ieri, in jurul cifrei de 1.000 de miliarde de dolari SUA, cotatie care, desi considerata oarecum supraevaluata de specialisti, reprezinta mai mult decat dublul valorii de piata a celei de-a doua companii petroliere din lume, gigantul american Exxon, a carui capitalizare bursiera este de "numai" 488 de miliarde de dolari.
PetroChina a fost cotata, anterior la bursa din Hong Kong, iar tranzactionarea de la Shanghai a permis pietei bursiere din China sa devina a treia piata de capital din lume, dupa cele din SUA si Japonia, depasind-o, insa pe cea din Marea Britanie. Prin listarea pe cea de-a doua bursa chineza, dupa cea din Hong Kong, compania petroliera mai aduce inca un trofeu Beijing-ului: un nivel record, de 61 de miliarde de dolari, al valorii ofertelor publice initiale, cu aproape 10 miliarde de dolari mai mult decat Statele Unite.
Actiunile Petro China au crescut luni, 5 noiembrie, cu 163% pana la 48,60 de yuani, echivalentul a 6,51 de dolari pe actiune. Oficialii de la PetroChina au declarat ca vor folosi banii obtinuti din oferta publica de actiuni pentru dezvoltarea campurilor de extractie a petrolului ale tarii, stiut fiind faptul ca economia chineza este al doilea consumator mondial de "aur negru" dupa cea a Statelor Unite.
Unii analisti bursieri afirma ca explozia cotatiei PetroChina s-a produs in contextul pretului record al petrolului pe pietele mondiale, asociat cu o crestere de 10 la suta a preturilor la carburanti in China, in conditiile in care acest pret nu este stabilit de piata ci este reglementat de guvern. Pe termen mediu si lung insa, cresterea preturilor petrolului este un factor de risc pentru compania chineza, mai sustin aceiasi analisti.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.