Presedintele american George W. Bush si primul ministru turc Recep Tayyip Erdogan au anuntat luni o intarire a cooperarii militare intre cele doua tari contra atacurilor efectuate din Irak in Turcia de rebelii kurzi.

In timpul unei intalni
Presedintele american George W. Bush si primul ministru turc Recep Tayyip Erdogan au anuntat luni o intarire a cooperarii militare intre cele doua tari contra atacurilor efectuate din Irak in Turcia de rebelii kurzi.

In timpul unei intalniri la Casa Alba, Bush a anuntat un nou parteneriat intre Statele Unite, Turcia si Irak pentru a ameliora partajarea de informatii.

El a indicat de asemenea ca Washingtonul intentioneaza "sa mearga mai departe" in ajutorul sau catre Turcia, mai ales asupra "chestiunilor de tranzit pe aeroporturi" si "chestiunilor de bani". Dar "primul pas consta in a asigura ca partajarea noastra de informatii este buna", a declarat el, raspunzandu-i lui Erdogan, care a cerut Statelor Unite o actiune "concreta" in fata rebelilor Partidului muncitorilor din Kurdistan (PKK), care lanseaza atacuri pornind din nordul Irakului sub administratie kurda.

"Informatii eronate inseamna ca noi nu putem sa rezolvam problema. Informatii bune, juste, livrate in timp real, utilizand tehnologie moderna, vor permite sa se faca mult mai usoara (lupta contra PKK- n.r.)", a subliniat Bush, citat de AFP monitorizata de Rompres.

In timpul vizitei sale oficiale la Washington, premierul turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat Uniunea Europeana ca ridica "obstacole" in calea aderarii Turciei, informeaza France Presse.

Turcia reprezinta o importanta "fortareata" care previne un eventual "soc intre civilizatii", tinand cont de pozitia sa geografica in cadrul Europei si a Asiei si de amestecul sau de culturi, a explicat seful executivului de la Ankara de la tribuna Centrului de Studii Strategice si Internationale din Washington DC.

"Din pacate, exista anumite bariere politice (...) si cu tristete observam ca aceste bariere sunt ridicate (in calea Turciei)", a adaugat premierul turc. "Suntem tristi sa vedem cum ei (UE) prescriu noi reguli dupa ce 'jocul' deja a inceput", a mai spus prim-ministrul Recep Tayyip Erdogan.

Mai devreme, tot in cursul zilei de luni, Erdogan a repetat in mai multe randuri ca tara sa este decisa sa obtina aderarea la UE. Uniunea Europeana "ne inseala asteptarile. Suntem foarte constienti ca avem de-a face cu un proces de durata, aderarea la UE, dar suntem hotarati sa incercam in continuare sa obtinem aceasta aderare", a subliniat el.

Recep Tayyip Erdogan a facut aceste declaratii la o zi dupa publicarea proiectului de raport al Comisiei Europene, potrivit caruia Turcia, care a inceput convorbirile de aderare la UE in octombrie 2005, a realizat "progrese limitate" in aplicarea reformelor, in 2007. "Sunt necesare eforturi importante in materie de libertate de expresie, controlul civil asupra armatei si drepturile comunitatilor religioase nemusulmane", se afirma in textul raportului.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.