Presedintele Traian Basescu a trimis Parlamentului cererea de reexaminare a Legii pentru completarea art. 5 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, informeaza un comunicat al Administratiei Prezidentiale.
Conform
Presedintele Traian Basescu a trimis Parlamentului cererea de reexaminare a Legii pentru completarea art. 5 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, informeaza un comunicat al Administratiei Prezidentiale.
Conform sursei citate, in cererea de reexaminare, presedintele Basescu arata ca Legea trimisa spre promulgare completeaza dispozitiile privind organizarea si desfasurarea referendumului in sensul ca ''este interzis ca alegerile prezidentiale, parlamentare ori cele pentru Parlamentul European sa aiba loc la aceeasi data cu referendumul''.
Seful statului spune ca aceste prevederi sunt introduse prin articolul unic al legii trimise spre promulgare, prin care se completeaza art. 5 din Legea nr. 3/2000, informeaza Rompres.
In acelasi timp, se arata in comunicatul Presedintiei, prin Decizia nr. 355/4 aprilie 2007, Curtea Constitutionala a declarat ca ''toate prevederile Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului sunt neconstitutionale''.
''Desi in art. 147 alin. (2) din Constitutie se vorbeste despre obligatia Parlamentului de a reexamina dispozitiile declarate neconstitutionale pentru punerea lor de acord cu Decizia Curtii Constitutionale, Parlamentul a adoptat o noua propunere legislativa de completare a art. 5 din Legea nr. 3/2000, avand in vedere ca nu avea cum sa puna legea de acord cu Decizia Curtii Constitutionale, intrucat intreaga lege a fost declarata neconstitutionala. Astfel, Parlamentul a transmis spre promulgare o alta lege pentru completarea art. 5 din Legea nr. 3/2000 decat cea care a fost initial declarata neconstitutionala'', se arata in cererea trimisa Legislativului.
Presedintele considera ca dispozitiile noii legi trimise spre promulgare constituie o incalcare a Constitutiei Romaniei si o nerespectare a Deciziilor Curtii Constitutionale nr. 567/2006, nr. 147/2007 si nr. 335/2007, prin care s-a stabilit ca orice limitare a prerogativelor constitutionale ale Presedintelui in materia consultarii prin referendum a poporului este neconstitutionala. Totodata, aceste dispozitii incalca prevederile art. 2 alin.(1) din Constitutie, intrucat ingradeste dreptul poporului de a-si exercita suveranitatea ''prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice si corecte, precum si prin referendum''.
''De asemenea, aceste noi dispozitii sunt contrare prevederilor constitutionale ale art. 90 deoarece conditiile stabilite de legiuitor, pentru desfasurarea alegerilor prezidentiale, parlamentare ori cele pentru Parlamentul European, in raport cu desfasurarea referendumului, se adauga la prevederile Constitutiei. Conditionarea datei desfasurarii alegerilor de data organizarii referendumului poate genera blocaje constitutionale, intrucat Constitutia stabileste expres intervalele de timp in care sunt organizate alegeri parlamentare si prezidentiale'', afirma presedintele Basescu.
Camera Deputatilor a adoptat, luna trecuta, un amendament al deputatului PSD Eugen Nicolicea la Legea referendumului, conform caruia daca referendumul national este convocat in aceeasi zi cu alegerile parlamentare, prezidentiale sau europarlamentare, acestea se amana automat.
Amendamentul se refera la una dintre propunerile de modificare a Legii referendumului considerate neconstitutionale de Curtea Constitutionala, intrucat ii interzicea sefului statului sa faca referendum cu trei luni inainte sau dupa orice fel de alegeri. Potrivit lui Nicolicea, articolul a fost astfel modificat incat sa nu ia presedintelui tarii dreptul de a organiza referendum, asa cum a decis si Curtea Constitutionala.

Si legea pentru organizarea euroalegerilor, inapoi la Parlament

Presedintele Traian Basescu a cerut Parlamentului reexaminarea Legii privind respingerea Ordonantei nr. 8/2007 pentru modificarea art. IV din ordonanta de urgenta privind unele masuri pentru organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European si a art. 92 alin. (1) din Legea nr. 33/2007 privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European, informeaza un comunicat transmis de Administratia Prezidentiala.
Seful statului considera ca prevederile ordonantei 8/2007 sunt preluate, in totalitate, de Legea pentru aprobarea ordonantei 1/2007 privind unele masuri pentru organizarea si desfasurarea alegerilor pentru PE, relateaza Rompres.
''Presedintele trimite spre reexaminare legea de fata deoarece a formulat cerere de reexaminare la Legea pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 1/2007 privind unele masuri pentru organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European si pentru a nu crea un vid de legiferare prin promulgarea prezentei legi in perioada desfasurarii campaniei electorale si a votului pentru Parlamentul European'', se precizeaza in comunicat.
De asemenea, presedintele Basescu solicita, dupa reexaminare, transmiterea spre promulgare a legii, odata cu actul normativ pentru aprobarea ordonantei 1/2007 privind unele masuri pentru organizarea si desfasurarea alegerilor pentru PE.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.