Presedintele Raiffesen Bank, Steven van Groningen, este nemultumit de lipsa de dialog dintre Banca Nationala si bancile comerciale si considera neintemeiate remarcile guvernatorului Mugur Isarescu privind vina acestora in cresterea deficitului de con
Presedintele Raiffesen Bank, Steven van Groningen, este nemultumit de lipsa de dialog dintre Banca Nationala si bancile comerciale si considera neintemeiate remarcile guvernatorului Mugur Isarescu privind vina acestora in cresterea deficitului de cont curent, informeaza Rompres.
'Merita sa avem o discutie cu Banca Centrala privind sistemul bancar. BNR ar trebui sa initieze o discutie cu bancile comerciale pe problema creditelor. Nu cred ca noi suntem vinovati pentru cresterea deficitului de cont curent al Romaniei. Noi bancile dam credite in principal ca sa finantam mijloacele de productie si sa ajutam exporturile. Ce ar trebui sa facem sa limitam creditele, sa nu respectam legile comunitare?', a declarat, pentru ROMPRES, Steven van Groningen.
Acesta a criticat Banca Centrala pentru lipsa de comunicare cu mediul bancar.
'Nu imi amintesc de o intalnire recenta a guvernatorului Mugur Isarescu nu noi bancherii. De peste un an nu a ami avut loc nici o intalnire cu presedintii de banci si in aceste conditii este greu sa spui cine este vinovat', a subliniat van Groningen.
Mugur Isarescu a avertizat ca expansiunea creditului neguvernamental a erodat puternic deficitul de cont curent al Romaniei, in 2007, cu ocazia prezentarii Raportului trimestrial asupra inflatiei.
'Deficitul de cont curent este creat de sectorul neguvernamental, de expansiunea creditului. Nu oamenii de afaceri sunt vinovati, ci bancile. Deficitul este creat de banci, ca sa o spun mai clar', a subliniat guvernatorul. Acesta a spus ca relaxarea creditarii a facut ca bancile comerciale sa nu mai tina cont de implicatiile macroeconomice ale cresterii consumului, pentru a castiga cota de piata.
'Factorul care a contribuit la expansiunea creditului in acest an a fost relaxarea restrictiilor de creditare. Principala relaxare din acest an a constat in relaxarea restrictiilor directe in calea creditului', a explicat guvernatorul Bancii Centrale.
Isarescu nu a fost foarte optimist nici in ceea ce priveste diminuarea creditului neguvernamental.
'Nu vedem in perioada urmatoare unu sau doi factori care sa actioneze cu certitudine in diminuarea cererii, nici pe aceea de consum, particulara, nici cererea de credite', a spus acesta.
Creditul neguvernamental va ajunge, la sfarsitul anului 2007, la 34,3 la suta din PIB, fata de 27 la suta in 2006, conform proiectiei Bancii Nationale a Romaniei.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.