Romania are doar opt stranieri la cele 71 de echipe care joaca alaturi de Steaua, saptamina aceasta, in cupele europene. Este un numar foarte mic, ce reflecta inclusiv criza de la echipele noastre de club.

Cupele europene au intrat i
Romania are doar opt stranieri la cele 71 de echipe care joaca alaturi de Steaua, saptamina aceasta, in cupele europene. Este un numar foarte mic, ce reflecta inclusiv criza de la echipele noastre de club.

Cupele europene au intrat in saptamina celei de-a patra etape a fazei grupelor, dar atentia romanilor va fi captata in procent semnificativ doar o singura seara, miercuri, cind va juca Steaua. Este cea mai saraca toamna a fotbalului nostru la nivelul echipelor de club, de la reformarea Cupei UEFA, dar aceasta situatie nu este intimplatoare, colapsul reflectindu-se in criza exportului de fotbalisti romani in marile campionate europene. Chiar jucatori exponentiali ai Ligii I, precum Nicolae Dica si Dorin Goian, au oferte de la echipe de plan secund din campionatele Angliei si Frantei, precum Aston Villa, Manchester City, Lille sau Lens. Astfel nu este de mirare faptul ca primul loc in competitia interna este ocupat autoritar de o formatie alcatuita covirsitor din jucatori straini, CFR Cluj, iar golgheter este un fotbalist sirb, Ljubinkovici, de la a sasea clasata, SC Vaslui.

O analiza comparativa a situatiei actuale din elita fotbalistica a Europei ne plaseaza undeva in coada valorilor. Pur statistic, prezenta Stelei in grupele Champions League nu inseamna mai nimic in plan global, Romania stind alaturi de alte 14 tari la asa-zisa masa a bogatilor. De asemenea, avem doar patru stranieri la celelalte echipe din C1: Cristi Chivu (Inter Milano), Razvan Rat (Sahtior), Tiberiu Ghioane (Dinamo Kiev) si Ciprian Marica (VfB Stuttgart), ultimul fiind insa pe punctul de a fi dat afara de nemti, din cauza constantelor prestatii slabe. Numarul stranierilor la marile echipe europene se reflecta si in calitatea jocului nationalelor de unde acestia provin, iar unul dintre avantajele noastre este ca sintem intr-o grupa de calificare la Euro 2008 in care doar Olanda ne este superioara din acest punct de vedere. Reprezentativele in detrimentul carora ne-am calificat - Bulgaria, Albania, Belarus si Slovenia - au doar cite un fotbalist in Champions League, printre acestia jucind constant doar albanezul Lorik Cana, capitanul lui Olympique Marseille, si belarusul Hleb, de la Arsenal.

Urmarind acelasi criteriu, nu este de mirare calificarea lejera a Croatiei dintr-o puternica grupa cu Anglia si Rusia, tara care are sapte jucatori in grupele Ligii si zece in UEFA. De asemenea, Cehia (calificata intr-o grupa cu Germania) are sase jucatori in C1 si 18 in UEFA, Suedia (calificata dintr-o grupa cu Spania) are cinci jucatori in C1 si 15 in UEFA, iar Polonia (aproape calificata intr-o grupa cu Portugalia) are cite opt fotbalisti in ambele competitii. In ceea ce ne priveste, la nivelul Cupei UEFA stam jalnic. Pe linga faptul ca n-am reusit sa ne inscriem printre cele 21 de natiuni europene care au dus cel putin o echipa in grupe, nu avem decit patru fotbalisti la formatii de acolo: Adrian Mutu (Fiorentina), Razvan Cocis (Lokomotiv Moscova), Cosmin Contra (Getafe) si Florin Soava (Spartak Moscova). Aici sintem surclasati pina si de slovaci (17 prezente in UEFA), belgieni, finlandezi si islandezi (cite sapte). Nu-i mai punem la socoteala pe francezi, care, desi au cinci echipe in Europa, urmaresc 34 de stranieri in Champions League si 23 in UEFA.

Este cea mai jalnica situatie a stranierilor de dupa 1990, iar ea este si o urmare a celor opt ani de seceta a echipei reprezentative. Prezenta Romaniei la turneul final al Euro 2008 ii va repozitiona pe jucatorii nostri sub luminile rampei. Nationala noastra nu a avut o evolutie spectaculoasa in actualele preliminarii, iar daca prezenta sa in Elvetia si Austria este sau nu conjuncturala - rezultat al repartizarii intr-o grupa usoara - se va desprinde din interesul pietei fata de jucatorii romani. Daca ofertele ii vor purta in continuare spre stepele Asiei sau in sudul tundrei siberiene, noaptea fotbalului romanesc risca sa se prelungeasca, indiferent ca anul viitor vom duce sase echipe de club in cupele europene.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.