Producatorii din Ungaria sau din alte tari vor mai putea fabrica si vinde salam de Sibiu pe piata romaneasca inca vreo doua trei luni. Iar in alte tari ale Uniunii Europene inca vreun an.

Producatorii autohtoni de salam de Sibiu, dar si d
Producatorii din Ungaria sau din alte tari vor mai putea fabrica si vinde salam de Sibiu pe piata romaneasca inca vreo doua trei luni. Iar in alte tari ale Uniunii Europene inca vreun an.

Producatorii autohtoni de salam de Sibiu, dar si de alte alimente tipic romanesti pot depune, din 15 noiembrie, la Ministerul Agriculturii (MAPDR), dosarul pentru inregistrarea si protejarea denumirii acestora la nivel national si european. "In cazul salamului de Sibiu recomandam solicitarea protectiei de tip indicatie geografica, pentru ca se foloseste si materie prima din import", a declarat Tudorel Balta, consilier superior in cadrul Directiei pentru Industrie Alimentara din MAPDR.


DIFERENTE. Producatorii autohtoni pot cere protejarea la nivel national si european a denumirii de origine sau indicatiei geografice. Dar doar daca vor, acesta procedura fiind voluntara, producatorii decid daca vor exclusivitate sau nu. Produsele cu denumire de origine protejata sunt cele a caror calitate este datorata mediului geografic si se realizeaza numai in zona georgrafica stabilita, cu materii prime din acea regiune. In cazul produselor cu indicatie geografica protejata, productia efectiva trebuie sa aiba loc in regiunea respectiva, insa depozitarea sau ambalarea, pot avea loc si in alte zone. In plus, pot fi folosite si materii prime din afara zonei respective.


DOCUMENTE. Atentie! Pot cere o astfel de protectie numai grupuri de producatori - orice asociere, indiferent de forma sau componenta sa juridica. Grupul de producatori trebuie sa depuna la minister mai multe documente, printre care un caiet de sarcini in care sunt specificate detalii precum numele produsului, materiile prime din care este obtinut, principalele caracteristici fizice, chimice, microbiologice sau organoleptice, delimitarea ariei geografice, dar si dovada ca produsul este originar din aria geografica delimitata. Totodata, in caietul de sarcini sunt inscrise metoda de obtinere a produsului si legatura intre calitatea sau caracteristicile produsului si mediul geografic.

Producatorii trebuie sa furnizeze ministerului si numarul clientilor (actuali si potentiali) pe fiecare segment al  filierei produsului (productie, distributie, comercializare), productia actuala si estimata pentru urmatorii cinci ani, situatia economica si situatia estimata pe cinci ani, harta color de dimensiune adecvata care sa permita delimitarea precisa a zonei de productie sau granitile stabilite.

Dupa ce producatorii au trimis toate documentele solicitate, dosarul este postat pe site-ul ministerului, unde va sta 60 de zile, aceasta perioada fiind "de opozitie". Timp in care orice persoana fizica sau juridica stabilita in Romania poate contesta cererea. Cu precizarea ca "opozantul" trebuie sa demonstreze ca cererea respectiva nu respecta legislatia din domeniu sau inregistrarea ar prejudicia existenta unei denumiri omonime (integral sau partial) sau a unei marci de fabrica sau de comert, sau ar prejudicia existenta unor produse aflate legal pe piata de cel putin cinci ani. Daca nu exista contestatii sau acestea sunt neintemeiate, documentatia este avizata si produsul agricol sau alimental in cauza obtine protectia nationala. Obtinerea protectiei nationale dureaza cam doua luni de la data depunerii documentatiei complete, daca nu exista contestatii.


FALS. In cazul salamului de Sibiu, daca producatorii nostri depun documentatia pe 15 noiembrie, spre sfarsitul lunii ianuarie, cel mai devreme, pot obtine protectia nationala pentru acest produs. Ceea ce inseamna ca, din acel moment, salamul de Sibiu produs in Ungaria nu va mai putea fi vandut pe piata romaneasca, fiind considerat un fals. Insa ungurii vor putea sa-si vanda bine-merci salamul de Sibiu la ei sau in orice alt stat al Uniunii Europene. Ei vor putea fi opriti abia cand producatorii romani vor obtine protectia UE pentru salamul nostru de Sibiu. O operatiune care poate dura de la 7 luni la un an. Pentru ca, dupa ce e avizata la nivel national, documentatia - in cazul oricarui aliment, nu numai a salamului de Sibiu - este trimisa de Ministerul Agriculturii la Bruxelles. Acolo este supusa unei noi verificari si unui nou proces de opozitie. Potrivit legislatiei europene, Comisia trebuie sa ia o decizie in maxim 12 luni. Insa o data ce a obtinut protectia UE, alimental sau produsul agricol in cauza va putea fi fabricat numai pe teritoriul Romaniei, de catre orice producator care respecta reteta si procesul de fabricatie din caietul de sarcini.

Balta a dat exemplul branzei Feta pentru care grecii au obtinut recent protejarea denumirii de origine a acestui produs pe piata comunitara. Iar din aceasta luna nici un producator din afara Greciei nu mai poate face acest produs, care, pana acum era fabricat peste tot, inclusiv in Romania. "Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului va trebui sa controleze, dupa ce sunt primite notificarile de la CE in legatura cu protejarea unor denumiri de origine a vreunui produs", a spus consilierul MADR. Daca un producator este prins ca a fabricat un produs cu denumire de origine sau indicatie geografica protejata fara sa aiba acest drept, el va fi tratat de autoritati ca un falsificator.


IDENTIFICARE. Alimentele care obtin protectia nationala si sunt certificate, vor purta pe ambalaj logo-ul national: un dreptunghi colorat in mov, albastru, rosu si portocaliu (ca un covor popular) concentric unui cerc mov zimtat pe exterior, care seamana cu un soare. Dupa obtinerea protectiei europene, logoul-ui national i se va alatura cel European.


ReguliObtinerea protectiei nu este gratuita! Temeinicia cererii si a documentelor depuse la Ministerul Agriculturii trebuiesc verificate, inainte, de un organism privat de inspectie sI certificare a conformitatii produsului. Dupa sistemul practicat in agricultura ecologica. Tarifele practicate pentru verificare se negociaza cu fiecare grup de producatori in parte si variaza intre 500 si 1.000 de euro. Iar la serviciile acestui organism trebuie apelat si dupa obtinerea protectiei. Pentru ca productia trebuie verificata periodic. In prezent, in Romania, exista 12 de astfel de organisme.



ProductieDupa cum am mai spus, dupa ce a obtinut protectiea europeana, un aliment sau un produsul agricol romanesc va putea fi fabricat numai pe teritoriul Romaniei, cu respectarea retetei si a procesului de fabricatie din caietul de sarcini. Insa de catre orice producator! Fara ca acesta sa plateasca "drepturi" materiale grupului care a cerut protectia. Mai clar, sa presupunem ca salamul de Sibiu obtine protectia Europeana la cererea unui grup de trei producatori. Daca un al patrulea producator din Romania vrea sa fabrice sI el salam de Sibiu, trebuie mai intaI sa studieze sI sa-sI insuseasca, ad literam, reteta sI procedura de fabricatie inscrise in caietul de sarcini de grupul care a obtinut protectia. Dupa care trebuie sa apeleze, contra cost, normal, la serviciile organismului privat de inspectie care sa certifice ca produsul lui e conform. Insa nu are nici o obligatie financiara fata de grupul care a avut initiativa cererii protectiei.   


MotivatieDeocamdata, in Romania nu exista nici o denumire de origine protejata deoarece legislatia necesara - HG 828/2007  - initiata in luna iulie, a aparut abia azi (n.r marti) in Monitorul Oficial", a declarat Tudorel Balta. El a explicat ca ministerul nu s-a grabit cu implemetarea legislatiei europene in domeniu deoarece Romania beneficiaza de o perioada de tranzitie de un an. Si a profitat de aceasta perioada pentru a studia legislatia in domeniu a tuturor celorlalte tari membre si a elaborat actul normativ national in urma consultarilor cu specialistii europeni in domeniu. El a adaugat ca, oricum, pana acum, nici un producator nu a venit la minister sa incerce sa obtina protectie nationala si europeana pentru produsul sau.
Atentie! Cele peste 1.600 de produse atestate ca traditionale de Ministerul Agriculturii nu sunt protejate! Acestea au fost inregistrate doar pentru a avea o imagine de ansamblu a potentialului Romaniei la acest capitol. Si pentru ca producatorii sa afle unii de altii si sa se poata asocial in vederea obtinerii protectiei denumirii de origine sau a indicatiei geografice.
In curand, producatorii romani vor putea cere o noua forma de protectie pentru alimentele traditionale: atestarea ca specialitati traditionale garantate. Legislatia nationala in domeniu va fi gata, cel mai probabil, luna viitoare.




Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.