Valoarea totala a tranzactiei prin care compania saudita Al-Arrab Contracting Company Limited va achizitiona compania romaneasca Electroputere Craiova se ridica la 120 milioane de euro.

Presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activel
Valoarea totala a tranzactiei prin care compania saudita Al-Arrab Contracting Company Limited va achizitiona compania romaneasca Electroputere Craiova se ridica la 120 milioane de euro.

Presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, Teodor Atanasiu, si presedintele companiei saudite, Said Bahjat Said, vor semna marti contractul de privatizare prin care AVAS a vandut un numar de 78.009.632 actiuni, reprezentand 62,8259 la suta din capitalul social al Electroputere Craiova, pentru 2,34 milioane euro, informeaza Rompres.

Cumparatorul si-a asumat un program investitional de 23,08 milioane euro, dintre care peste trei milioane de euro reprezinta investitii de mediu si 20 de milioane de euro investitii pentru dezvoltare si retehnologizare. Pentru rezolvarea crizei de lichiditati existente in societate, compania din Arabia Saudita va realiza o infuzie de capital de lucru de 37 milioane de euro.

De asemenea, Al-Arrab si-a asumat si datoriile societatii craiovene de aproximativ 44 milioane de euro si garantii comerciale catre banci de 20 de milioane de euro, societatea aflandu-se in pragul aplicarii dispozitiilor legale privind intrarea in insolventa.

Cumparatorul societatii craiovene a realizat o cifra de afaceri de 133,85 milioane de euro si un profit net de 13,65 milioane euro in 2006, obiectul de activitate al societatii constand in constructia de centrale electrice de putere mare si medie.

Electroputere Craiova se afla la a cincea incercare de privatizare. Primul anunt de lansare la privatizare a societatii a fost publicat pe 5 martie 2001.

In data de 11 iunie 2007, AVAS a selectat cea mai buna oferta din cele trei ramase in cursa pentru privatizarea Electroputere SA Craiova. Dupa aplicarea grilei de evaluare, care a fost adusa la cunostinta ofertantilor prin dosarul de prezentare a societatii comerciale, oferta Al Arrab Contracting Company Limited, din Regatul Arabiei Saudite, a obtinut cel mai mare numar de puncte.

Electroputere S.A. Craiova a fost fondata la 1 septembrie 1949 ca producator de echipamente pentru domeniul energetic si transport feroviar. In 1990 compania a fost divizata in 7 societati comerciale, iar in 1994 acestea s-au reunit in actualul holding SC Electroputere SA. Obiectul principal de activitate este productia de motoare, generatoare si transformatoare electrice.

Pierderile nete consemnate de Electroputere Craiova s-au majorat la 30,7 milioane lei dupa primele noua luni din acest an, dupa ce compania a incheiat prima jumatate a anului cu pierderi de 11,27 milioane lei.

Potrivit informatiilor financiare la 30 septembrie 2007, compania a inregistrat venituri totale de peste 103 milioane lei si cheltuieli de 133,77 milioane lei. Datoriile societatii se cifreaza la 209,6 milioane de lei si trebuie platite intr-un an.

Potrivit AVAS, in aceasta privatizare nu vor fi acordate ajutoare de stat.

Cifra de afaceri a societatii a crescut la 95,67 milioane lei, de la 62,39 milioane lei dupa primele sase luni.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.