Decretul italian privind expulzarea cetatenilor comunitari considerati periculosi a avut efecte contrare. Membrii cabinetului de la Roma au declarat ca aceasta masura previne actiunile extremiste si xenofobe. In fapt, le-a alimentat. Mai multe figur
Decretul italian privind expulzarea cetatenilor comunitari considerati periculosi a avut efecte contrare. Membrii cabinetului de la Roma au declarat ca aceasta masura previne actiunile extremiste si xenofobe. In fapt, le-a alimentat. Mai multe figuri de seama de pe scena politica italiana au cerut inchiderea granitelor. Au aparut si apeluri ale unei organizatii neofasciste. Mai mult de imagine, au avut loc si primele expulzari, desi fara o motivatie oficiala. Tensiunea s-a simtit la Bucuresti, dar cele doua palate nu au trecut peste propriile neintelegeri. Basescu i-a chemat ieri pe premier si pe ministrii muncii, de interne si externe, la Cotroceni, dar premierul nu a fost prezent. Basescu a criticat aplicarea abuziva a decretului si discursurile unor politicieni italieni „aflati in campanie electorala“. Guvernul a promis ca-i va arata „pe romånii adevarati“. Presa din Peninsula a prezentat pe banda rulanta infractiuni comise de romåni.

Presedintele Traian Basescu a criticat discursurile unor politicieni italieni cu privire la romani si modul de aplicare a noului decret privind expulzarea. „Adoptarea unor m asuri pripite introduce confuzie si nedreptati. Crimele sunt de neiertat, dar si abuzurile sunt umilitoare si de neacceptat“, a spus el. Totodata, presedintele a mentionat ca taberele de rromi nu sunt o noutate, iar existenta lor este in primul rand o consecinta a politicilor aplicate de tarile gazda. Basescu nu a iertat nici misiunile diplomatice ale Romaniei, care „se preocupa prea putin“ de situatia romanilor. El a mai spus ca e nevoie de o singura institutie care sa se ocupe de romanii din afara tarii, multiplele departamente existente in ministere avand o politica incoerenta.

La randul sau, premierul a anuntat ca va cere prim-ministrului Italiei si primarului Romei sa dispuna masuri impotriva atitudinii xenofobe fata de romanii din Italia. Declaratia a fost facuta la finalul reuniunii de lucru de ieri, de la Palatul Victoria. Acordarea asistentei judiciare si consulare, incluziunea sociala, repatrierea voluntara si comunicarea publica intre institutii sunt masurile propuse de Guvern pentru rezolvarea problemei romanilor din Italia.

Cioroianu e iritat de asociatii
Tariceanu a declarat anterior ca este nevoie de o actiune a Guvernului roman, prin care sa aratam care sunt si cum sunt romanii adevarati. Si ministrul de externe Adrian Cioroianu a spus sambata ca Guvernul va face demersuri prin care ar urma sa fie aratata adevarata fata a Romaniei. „Ieri am avut o discutie cu premierul Calin Popescu Tariceanu, cu care am decis sa trecem la o actiune de anvergura, focalizata pe media si societatea civila. Nu pot sa spun mai multe. Veti vedea in zilele urmatoare despre ce e vorba“, a spus Cioroianu.

In acelasi timp, Cioroianu a dat o replica unor asociatii romanesti din Italia care si-au exprimat nemultumirea privind cooperarea cu autoritatile. „Daca exista organizatii romanesti care au nevoie sau au avut nevoie de consultanta si aceasta le-a fost refuzata, este suficient sa ne spuna cu cine au luat legatura si de ce nu au fost serviti si evident vom lua masuri imediat“, a spus el. Asociatia Romanilor din Italia i-a adresat, sambata, o scrisoare deschisa lui Traian Basescu, pe care il invita in Italia in contextul lipsei totale de implicare a MAE in situatia comunitatii romanilor din Italia si a absentei permanente a oricarei atentii din partea ambasadei Romaniei de la Roma. Cateva asociatii au fost convocate pentru ziua de maine la sediul Ambasadei Romaniei de la Roma, pentru „cunoasterea reciproca si stabilirea de masuri preventive“.

Apeluri in stilul Mussolini
Vicepresedintele Senatului italian Roberto Calderoli (Liga Nord, extrema-dreapta) a propus, ieri, inchiderea granitelor tarii si epurarea teritoriului national, dar si aplicarea legii Bossi-Fini pentru cetatenii comunitari, in special romani. Totodata, miscarea neofascista italiana Forza Nuova a lansat un ultimatum pentru imigrantii romani din Genova. Acestia le pun la „dispozitia“ romanilor 10 zile pentru a parasi taberele din oras. Miscarea ameninta sa foloseasca „metode ce depasesc simplele proteste, daca avertismentul sau nu este luat in seama“. Nu este prima amenintare de acest gen. Grupul armat pentru purificare etnica (GAPE) a revendicat in septembrie incendierea unei tabere din Livorno, in care 4 copii romani au ars de vii.

Ancheta nu a facut deocamdata lumina in acest caz.

Xenofobia face primele victime
Politicienii italieni si-au exprimat deja temerea privind o posibila „vendetta“ impotriva romanilor din Italia. Papa Benedict al XVI-lea a facut si el apel la „un spirit de inalta curtoazie morala“ in relatiile dintre imigranti si populatiile locale. Declaratiile oficialilor de la Roma survin dupa ce 4 romani au devenit victimele primului incident xenofob. Acestia au fost atacati cu bate si cutite, vineri seara, in parcarea unui centru comercial din sud-estul Romei. Infractorii, in jur de 10 persoane, aveau fetele acoperite cu cagule sau caschete. Trei dintre romanii agresati au fost raniti, unul dintre ei se afla in stare grava si a fost deja supus unei interventii chirugicale. Romanii raniti erau cunostinte mai vechi ale fortelor de ordine, deoarece fusesera evacuati in urma cu cateva luni dintr-o tabara. Incidentul s-a produs la o zi dupa moartea Giovannei Reggiani, italianca agresata de romanul de etnie rroma Nicolae Romulus Mailat. „Din nefericire, de asta ne era frica“, a recunoscut ministrul italian de interne Guiliano Amato.

Expulzarile se fac fara explicatii
Primii 4 romani expulzati au ajuns, vineri, in Romania. Autoritatile din Peninsula nu au oferit insa o motivatie oficiala. Trei dintre ei au fost expulzati pentru ca ar fi comis infractiuni pe teritoriul Italiei, iar cel de-al patrulea pentru sedere ilegala.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.