Decizia Curtii Constitutionale prin care anchetarea fostilor demnitari de catre DNA a fost catalogata ca neconstitutionala este, de fapt, reeditarea unei decizii identice, data de aceeasi instanta in urma cu opt ani. Articolul in cauza a fost re-ren
Decizia Curtii Constitutionale prin care anchetarea fostilor demnitari de catre DNA a fost catalogata ca neconstitutionala este, de fapt, reeditarea unei decizii identice, data de aceeasi instanta in urma cu opt ani. Articolul in cauza a fost re-renumerotat, pentru ca, in cele din urma, Guvernul sa modifice Legea raspunderii ministeriale in forma in care parlamentarii actualei Puteri au dorit-o pe vremea cånd se aflau in opozitie. Parlamentul a votat aceasta 'inginerie>> legislativa fara sa sesizeze viclesugul guvernamental. Situatia a generat o stare de conflict constitutional care nu a fost sesizat decåt de catre Antonie Iorgovan, cu doua luni inainte ca acesta sa moara.

Un document semnat de catre defunctul profesor Antonie Iorgovan arunca in aer intregul esafodaj judiciar in baza caruia s-au desfasurat anchetele intreprinse de catre procurori impotriva invinuitilor care au avut calitatea de demnitari. Desi Curtea Constitutionala a dispus recent returnarea catre DNA a unor dosare instrumentate de catre magistratii acestei institutii cu privire la fapte savarsite de fosti demnitari, profesorul Iorgovan arata ca, de fapt, ace asta situatie mai fusese adusa in fata Curtii Constitutionale in anul 1999. Antonie Iorgovan a dovedit ca toate rechizitoriile intocmite incepand cu anul 1999 pentru infractiuni cuprinse in legislatia privind raspunderea ministeriala sunt ilegale si lovite de nulitate.

Conform opiniei formulate de Antonie Iorgovan, prima varianta a Legii privind raspunderea ministeriala (115/1999) prevedea faptul ca procedura penala aplicabila fostilor membri ai Guvernului este cea statuata prin acest act normativ. Articolul care specifica acest aspect a fost atacat la Curtea Constitutionala, intr-o epoca in care actuala Opozitie se afla la guvernare, si vivceversa. In urma acestui demers, Curtea a pronuntat Decizia nr. 93/1999, prin care confirma constitutionalitatea articolului atacat (art. 20), conform caruia „punerea sub urmarire penala a fostilor membri ai Guvernului pentru infractiunile savarsite in exercitiul functiunii lor se face potrivit normelor de procedura din prezenta lege“ (privind raspunderea ministeriala - n.r.).


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.