Rezolutia magnetica detecteaza afectiuni cerebrale si la populatia aparent sanatoasa. Un studiu olandez a aratat ca numarul infarcturilor cerebrale asimptomatice sau tumorilor benigne la populatia nediagnosticata sunt mai numeroase decat se credea.
Rezolutia magnetica detecteaza afectiuni cerebrale si la populatia aparent sanatoasa. Un studiu olandez a aratat ca numarul infarcturilor cerebrale asimptomatice sau tumorilor benigne la populatia nediagnosticata sunt mai numeroase decat se credea. Dupa analiza rezonantelor magnetice a peste 2.000 de persoane, cercetatorii au aratat ca aceste anomalii sunt obisnuite si ca se inmultesc si se agraveaza odata cu imbatranirea. In ultimii ani, avansul tehnologiei imagistice a permis imbunatatirea calitatii rezultatelor si diagnosticarea micilor anomalii cerebrale, care inainte nu se puteau detecta. Studiul realizat de Centrul Medical Erasmus din Rotterdam (Olanda), care a demarat in 1990, si-a propus sa analizeze persoane care participau la un alt studiu, care se ocupa de investigarea cauzelor si consecintelor schimbarilor cerebrale care intervin si se agraveaza odata cu inaintarea in varsta. La finalul studiului, s-au detectat accidente vasculare cerebrale asimptomatice la peste 7% din participanti. Alti 2% dintre acestia au fost descoperiti cu vasele sanguine dilatate. Alta descoperire a studiului a fost incidenta crescuta a tumorilor benigne, prezente la 1, 6% din participanti. In majoritatea cazurilor era vorba de tumori cu o marime inte 5 si 60 de milimetri.

Varsta mai inaintata, leziuni mai grave si mai numeroase
Aproape niciuna dintre persoanele care au participat la studiu nu prezentau niciun fel de simptom sau semne care sa trezeasca suspiciunea vreunei anomalii cerebrale. Numai doi dintre participanti stiau ca au tumori benigne, pe care le-au descoperit prin investigarea unei anterioare pierdere de auz. Studiul a mai aratat ca incidenta infarcturilor cerebrale creste odata cu varsta, la fel ca si volumul acestor leziuni. Specialistii spun ca rezultatele acestui studiu ar trebui sa duca la revizuirea ghidurilor medicale.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.