Demnitari italieni,dar si lideri ai opozitiei au participat la ceremonia funerara a Giovannei Reggiani, italianca pentru a carei ucidere este acuzat un rom roman, intre participanti auzindu-se strigate care cereau plecarea asasinilor "la ei acasa".
Demnitari italieni,dar si lideri ai opozitiei au participat la ceremonia funerara a Giovannei Reggiani, italianca pentru a carei ucidere este acuzat un rom roman, intre participanti auzindu-se strigate care cereau plecarea asasinilor "la ei acasa". La iesirea siciriului din biserica, toata lumea a aplaudat. Oameni simpli, italieni care nu stiau nimic despre Giovanna, dar care au aflat despre ea din ziare, au venit pentru a fi alaturi de familie.

Trupul femeii asasinate urmeaza sa fie incinerat, iar cenusa sa ajunga la cimitirul Prima Porta. In timp ce oamenii asteptau sa se incheie ceremonia funerara, unii dintre participantii ramasi in curtea bazilicii strigau: "Asasinii! Basta! Sa plece in tara lor de aici." Ziarul "La Repubblica", scrie, in editia online, ca in timpul slujbei s-a strigat, in fata capelei, "La moarte!", iar alte jurnale spun ca s-a auzit si un avertisment, la randul sau strigat - "Atentie romani!". Sicriul Giovannei, intampinat cu o liniste profunda la intrarea in biserica, a fost urmat de capitanul de nava Giovanni Gumiero, sotul victimei, care avea in mana un trandafir rosu.Ceremonia a avut loc in biserica Cristo Re, din cartierul Prati, si a fost mixta, valdeza si catolica, asa cum a cerut familia, pentru a respecta atat religia protestanta a Giovannei, cat si pe cea catolica, a sotului sau.La slujba au participat numeroase personalitati politice, printre care ministrul de interne Giuliano Amato, primarul Romei Walter Veltroni, presedintele Aliantei Nationale (AN) Gianfranco Fini, liderul UDC Casini, vice-coordonatorul Forza Italia, Fabrizio Cicchitto, si Gianni Alemanno, membru AN. Armata a fost reprezentata de seful Statului Major al Marinei, amiralul La Rosa. In biserica s-au aflat si comandantul general al carabinierilor, Gianfrancesco Siazzu, si comandantul general al Garzii de Finante, generalul D'Arrigo, potrivit Rai News 24.

Bestia rasismului ar putea iesi din cusca
Responsabili politici si-au exprimat temerea in legatura cu acte de razbunare impotriva romanilor din Italia, dupa ce romani au fost batuti vineri seara la Roma, atac inregistrat in urma agresiunii mortale careia i-a cazut victima Giovanna Reggiani, comenteaza AFP. "Din nefericire, de acest lucru ne temeam", a spus ministrul italian de interne, Giuliano Amato. Trei romani - 29, 34, respectiv 47 de ani - au fost atacati cu bate, cutite si rangi de un grup format din opt-zece persoane, cu fetele acoperite, vineri seara, intr-o parcare din sud-estul Romei unde se aduna de obicei strainii. Romanii au fost raniti, dintre care unul grav. Este vorba despre Emil Marcu, de 47 de anui, care a suferit o puternica lovitura la spate. Sambata starea sa era "stationara, dar neingrijoratoare", potrivit unei surse medicale, citata de Ansa. El a fost operat vineri noapte. Agresorii, care au reusit sa fuga, sunt italieni, potrivit marturiilor stranse de politie. Primarul Romei si noul lider al centru-stangii, Walter Veltroni, a lansat un apel, cerand ca "tonul si comportamentul" sa se inspire din valorile societatii civile si nu din dorinta de razbunare. "Razbunarea si ura nu trebuie sa fie niciodata un raspuns", a declarat si Piero Marrazzo, presedintele regiunii Lazzio din care face parte Roma. "Este necesar sa se evite cu orice pret o spirala a violentei", a spus Fabrizio Cicchitto, un responsabil al Forza Italia, partidul lui Silvio Berlusconi. Stanga acuza dreapta ca "instrumentalizeaza o tragedie", in timp ce Berlusconi reproseaza Guvernului Prodi ca nu asigura securitatea italienilor.

"Trebuie sa impiedicam ca aceasta bestie, care este ura xenofoba, aceasta bestie a rasismului sa iasa din cusca", a comentat ministrul italian de interne, pentru a justifica adoptarea in regim de urgenta miercuri a decretului care faciliteaza expulzarea cetatenilor UE din motive de siguranta publica.

Puscarie in Romania pentru infractorii romani din Italia
Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat sambata, la Rm.Valcea, ca cetatenii romani care se afla in puscariile din Italia ar putea fi primiti in inchisorile din Romania, pentru a-si ispasi pedepsele.Acest lucru a fost propus de catre mai multi politicieni din Peninsula. „Nu cred, insa, ca aceasta este problema cea mai importanta pe care o avem de rezolvat. Acum trebuie sa contracaram acest val de critici la adresa romanilor care lucreaza in Italia“, a spus premierul. Calin Popescu Tariceanu si-a exprimat totodata ingrijorarea fata de actele de agresiune la care au fost supusi cei patru romani in parcarea unui supermarket din Italia.„Este o contra reactie cu caracter xenofob care pe mine ma ingrijoreaza foarte tare si nu cred ca intr-o tara civilizata, care respecta valorile europene, acest lucru poate fi tolerat. De aceea am sa cer autoritatilor italiene, prin ministrul de interne si cel de externe, sa ia masurile care se impun imediat astfel incat romanii care traiesc in Italia sa fie tratati ca niste cetateni europeni si sa se simta in siguranta si protejati“, a mai spus primul ministru.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.