In perioada in care Gheorghe Barbu a detinut functia de rector, Universitatea de Stat din Pitesti si-a extins si si-a marit considerabil capacitatea, construindu-se mai multe corpuri de cladire noi, printre care un rectorat. Gratie fondurilor de la
In perioada in care Gheorghe Barbu a detinut functia de rector, Universitatea de Stat din Pitesti si-a extins si si-a marit considerabil capacitatea, construindu-se mai multe corpuri de cladire noi, printre care un rectorat. Gratie fondurilor de la MEC, au fost modernizate majoritatea cladirilor apartinand institutiei. Necazul e ca multe dintre aceste lucrari au fost efectuate cu incalcarea grava a legislatiei din domeniu. Potrivit raportului de control intocmit de inspectorii MEC, in perioada in care Gheorghe Barbu a detinut functia de rector dar si pe cea de presedinte al Consiliului de Administratie - fapt care incalca prevederile Cartei Universitare - acesta a atribuit direct nu mai putin de 18 contracte de achizitii publice, insumand peste 370 de miliarde de lei vechi. Beneficiarii au fost mai multe firme din zona, agreate de rector.

Directoarea economica a universitatii se controla singura

In nici unul din contracte nu a fost respectata prevederea legala care impunea obligativitatea organizarii de licitatii. Mai mult, firmelor respective nu le-au fost solicitate documente obligatorii, dovedit oare ale eligibilitatii si bonitatii sau garantiile de buna executie. Practic, in dubla sa calitate de rector, respectiv presedinte al Consiliului de Administratie, Gheorghe Barbu a atribuit, din banul public, lucrari de milioane de euro dupa bunul sau plac. Nici unul dintre documentele de atribuire ale acestor lucrari nu poarta nici viza Oficiului Juridic al Universitatii Pitesti, si nici pe cea a Controlului Financiar preventiv. Nici nu aveau cum, din simplul motiv ca, din 2004, conducerea universitatii a imputernicit-o pe Gherghina Drila, directorul economic al institutiei, sa preia si sarcina de a efectua controlul financiar preventiv propriu. Este o incompatibilitate crasa, intrucat Gherghina Drila trebuie sa se controleze singura, chiar daca un ordin al ministrului Finantelor Publice interzice explicit acest cumul de functii. De aceasta stare anormala este vinovat si succesorul lui Gheorghe Barbu in functia de rector, prof. univ. dr. Gheorghe Secara, cel care a semnat ordinul care-i permite Gherghinei Drila sa se controleze singura.

Baronul local Gheorghe Axinte, abonat la vistieria universitatii

De departe, firma care a profitat cel mai mult in acest caz este Argecom SA Pitesti, o companie de constructii controlata de omul de afaceri Gheorghe Axinte.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.