In spitalele de stat, minorele nu se pot prezenta la ginecologie pentru avort decat insotite de parinti.Nu acelasi lucru se intampla la cabinetele particulare, unde nu exista reglementari in acest sens.

Romania s-a clasat, in ultimii ani,
In spitalele de stat, minorele nu se pot prezenta la ginecologie pentru avort decat insotite de parinti.Nu acelasi lucru se intampla la cabinetele particulare, unde nu exista reglementari in acest sens.

Romania s-a clasat, in ultimii ani, pe primul loc in Europa in ceea ce priveste numarul de avorturi. Desi, potrivit medicilor, incidenta acestei practici a fost mai redusa in ultima perioada, avortul reprezinta in continuare o problema si un motiv de ingrijorare pentru societatea romaneasca. Cauzele principale raman lipsa de informare corespunzatoare in ceea ce priveste educatia sexuala si contraceptiva, dar si ignoranta unora dintre femei. Desi pare incredibil, multe dintre femeile care au decis sa faca o intrerupere de sarcina nu isi iau masuri de protectie nici dupa ce au trecut printr-o astfel de experienta. Astfel, potrivit medicilor, exista multe femei care au apelat de-a lungul vietii si de 35-40 de ori la chiuretaj. „Constatam o categorie de paciente care sunt refractare la consiliere si nu accepta folosirea unei metode contraceptive, motiv pentru care se reintorc dupa cateva luni pentru un alt chiuretaj. Cele mai multe sunt, in general, paciente provenite dintr-o zona socio-culturala distincta, cu posibiltati materiale reduse si din mediul rural“, ne-a declarat dr. Catalin Petru Haiduc, specialist in obstetrica-ginecologie la Spitalul Clinic Filantropia. Acesta a precizat ca cele mai multe dintre femeile care apeleaza la chiuretaj nu folosesc metode contraceptive, desi acestea au devenit tot mai accesibile. Cauzele principale sunt lipsa de educatie, atat in cadrul familiei, cat si la scoala. In acest sens, parintii nu au inca deprinderea de a vorbi cu copiii lor despre sex si contraceptie, acestea fiind considerate in continuare subiecte tabu. Mai mult, in foarte multe cazuri, adolescentii nu ar putea fi consiliati in aceste privinte de parinti pentru ca nici acestia nu au o educatie contraceptiva corespunzatoare. In aceste conditii, desi prezervativele se gasesc la orice chiosc, iar anticonceptionalele pot fi procurate din orice farmacie, exista cazuri in care fete de 15-16 ani raman gravide si decid sa nu pastreze sarcina. Pana la momentul in care sunt diagnosticate si uneori nici dupa aceasta, multe dintre femei nu au nici cea mai vaga idee despre riscurile sau posibilele complicatii ale acestei operatii, considerate banale.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.