In 1939, Frank Capra a avut curajul sa realizeze un film despre cat de grava e problema coruptiei in America. L-a angajat pe James Stewart si impreuna au facut un film excelent, pe care il puteti vota astazi pe site-ul www.gardianul.ro ca fiind cea
In 1939, Frank Capra a avut curajul sa realizeze un film despre cat de grava e problema coruptiei in America. L-a angajat pe James Stewart si impreuna au facut un film excelent, pe care il puteti vota astazi pe site-ul www.gardianul.ro ca fiind cea mai buna pelicula a tuturor timpurilor.

Intr-un micut stat american nenumit, moare un senator. Guvernatorul, individ uns cu toate alifiile, trebuie sa aleaga un inlocuitor. Inlocuitor care sa se si asorteze cu matrapazlacurile sale. Si-l alege (dand cu banul) pe Jeff Smith, un soi de sef de cercetasi. Inimos si cam naiv, Smith este considerat un perfect instrument de manevra de catre coruptul guvernator. Ales senator, dl Smith al nostru ajunge la Washington. Unde se cam apuca se fluiere in biserica, initiind un proiect de lege prin care statul sa colecteze donatii pentru construirea unei tabere pentru copiii in statul sau de origine. Initiativa sa se bucura de un succes colosal si incepe sa ploua cu donatii. Cum suprafata pe care ar urma sa se construiasca tabara a fost luata la ochi si de un grup de senatori corupti care p atroneaza ceva interese economice obscure, proiectul sau de lege ii va atrage, evident, nenumarate bete in roate din partea acestora. Atat de tare incepe sa-i incurce Smith cu planurile si cu priza sa la public, incat o intreaga campanie de denigrare este pusa la punct impotriva lui. Este acuzat de deturnare de fonduri si propus pentru excludere din Senat. Pentru a se salva, Smith recurge la o procedura, numita „filibuster“, care permite intarzierea votarii unui proiect de act normativ prin sustinerea unui discurs atat de lung cat doreste si poate vorbi oratorul. Chemat in fata Senatului, Smith vorbeste despre conspiratia careia ii este victima, despre coruptia pe care a vazut-o acolo unde nu se astepta si mai ales despre idealurile sale. Si vorbeste, vorbeste, vorbeste, ca doar procedura ii permite, desi vocea, de la un punct incolo, nu prea. Pana cand in fata Senatului este adusa o enorma cantitate de scrisori ale cetatenilor din statul sau, care cer, facatura evidenta, demiterea sa. Moment in care, s-ar putea sa vi se para ridicol daca doar cititi despre scena fara a o vedea, Smith lesina. Ceea ce urmeaza o sa vi se para hilar, ca doar traiti in 2007 in Romania si asta, nu-i asa?


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.