La inceputul anilor a€™70, un serial de televiziune facea deliciul copiilor, dar si al multor adulti. Personajul principal, capitanul Val-Vartej, era interpretat de un mare actor, Dem Savu, iar replica o primea de la Nicolae Gardescu, pe po

La inceputul anilor a€™70, un serial de televiziune facea deliciul copiilor, dar si al multor adulti. Personajul principal, capitanul Val-Vartej, era interpretat de un mare actor, Dem Savu, iar replica o primea de la Nicolae Gardescu, pe post de marele mincinos, Baronul Munchhausen.
Pe atunci se forma pentru a strabate marile si viitorul mare carmaci Basescu Traian. Cred ca Val-Vartej i-a marcat personaliatea, iar Baronul Munchhausen, caracterul. Cum sa explici altfel comportamentul domnului presedinte, care interpreteaza zi de zi, intr-o perfecta simbioza, cele doua personaje? Ar fi instructiv ca TVR sa reia serialul comic pentru a putea face legatura cu tragicomedia de astazi. Dl. presedinte Basescu Traian invarte vorbele bine, iar cand moraru ii sufla in panze declanseaza un taifun in paharul cu apa al televiziunilor cu rating mic.

Urmarind "iesirea" de pe Calea Victoriei am fost convins multe minute ca o camera pirat transmitea monologul unui golan aciuat in vitrina ce da spre strada a studioului TV. Sunt frecvente aparitiile unor boschetari care zabovesc seara pe bordura de vizavi de Romarta in speranta ca vor fi prinsi si ei in cadru la B1, ca sa stie neamurile de ei ca mai misca.

Socul a fost cand am realizat ca golanul este chiar in studio si, avand acces nestingherit la antena, se lua in gura cu toata lumea. Jalnica prestatie!

Capitanul Val-Vartj din 1971 a imbatranit urat. Este schimonosit de ura, fiecare vorba are venin, vrea sa-i "rezolve" pe toti criticii politicii imbecile pe care o duce. Invrajbirea pe care o seamana cu osardie in toate straturile sociale o stropeste, o pliveste si o ajuta sa creasca precum face gradinarul cu o planta draga inimii. Dar aceasta planta este otravitoare si va sfarsi prin a-si intoxica ocrotitorul.

Val-Vartej ajuns in fruntea tarii a pus cap compas pe un punct gresit. Nimeni nu mai are voie sa-i atraga atentia, nimeni nu este scapat din vedere de serviciile subordonate presedintelui pentru supravegherea adversarilor. Capitanul Val-Vartej a luat-o razna si riscam, suiti fiind pe corabia lui, sa fim pusi pe mal. Chiar daca si-a reinnoit brevetul de navigatie, personajul de pe Calea Victoriei s-a aratat total debusolat, nervos, transpirat, nesigur pe traiectul mainilor si cu fuga de idei.

Cred ca ministrului Nicolaescu nu-i va fi greu sa aiba probe in procesul cu Traian Basescu.

Era sa uit. La multi ani, domnule presedinte, sanatate sus, ca-i mai buna decat toate!


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.