Intalnirea pe care Tariceanu a avut-o ieri cu Iuscenko a fost prilejul unor declaratii suplimentare despre relatiile dintre Romania si Ucraina. Dupa atitudinea nepotrivit de prudenta de marti a presedintelui Basescu, si Tariceanu a intrat in hora, dovedind aceeasi neindemanare in relatiile internationale.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a facut ieri o gafa de proportii intr-o declaratie de presa despre intalnirea pe care a avut-o cu presedintele ucrainean Viktor Iuscenko. Referindu-se la subiectul canalului Bistroe, Tariceanu a afirmat: „Trebuie sa asteptam decizia Curtii Internationale“. Prim-ministrul nu stie ca singurul element de disputa intre Romania si Ucraina pe rolul instantei de la Haga este delimitarea platoului continental prin reglementarea statutului Insulei Serpilor. Problema constructiei canalului navigabil de mare adancime pe teritoriul ucrainean al Deltei Dunarii este un subiect pe care Romania incearca sa-l rezolve pe plan bilateral, cu ajutorul organismelor internationale implicate in protectia mediului.

Tariceanu a subliniat ca problema Bistroe trebuie rezolvata conform dreptului international si a cordurilor bilaterale, si nu tratata ca un „fapt implinit“. Iuscenko declarase marti la Palatul Cotroceni ca decizia de a continua lucrarile la canalul Bistroe este una „suverana“ a guvernului de la Kiev, intrucat canalul se afla pe teritoriul Ucrainei.