- Sursele noastre sustin ca in ograda Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna, singurul serviciu secret ramas sub controlul liberalilor, urmeaza sa fie detonate doua bombe. Prima este aceea ca, indiferent de pozitiile oficiale adoptate
- Sursele noastre sustin ca in ograda Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna, singurul serviciu secret ramas sub controlul liberalilor, urmeaza sa fie detonate doua bombe. Prima este aceea ca, indiferent de pozitiile oficiale adoptate pana acum, cel putin unul dintre vehiculele implicate in operatiunea de filaj care l-a vizat pe procurorul Marian Sintion este pus de un particular la dispozitia DGIPI. Este vorba de motocicleta inmatriculata cu numarul PH-43-LHF. Asta inseamna ca respectivul serviciu secret a fost implicat in operatiunea de filaj

- A doua bomba este aceea ca filajul filmat la poarta ministrului Decebal Traian Remes, in imagini aparand Gheorghe Ciorba si Ioan Avram Muresan carand niste cutii, a fost facut - tot indiferent de pozitiile oficiale adoptate pana acum - de ofiteri ai DGIPI. Aceste doua informatii demonstreaza ca in acest serviciu secret se duce o lupta pe viata si pe moarte pentru suprematie si ca nou-numitul chestor Petre Albu nu gestioneaza perfect conducerea institutiei create dupa „chipul si asemanarea“ chestorului Virgil Ardelean, fost sef al serviciului

- Sectia pentru procurori a CSM discuta, in sedinta de astazi, cererea ministrului de interne, Cristian David, de incetare a detasarii procurorului Marian Sintion la Ministerul Internelor si Reformei Administrative, unde detine functia de consilier al demnitarului. Daca CSM va aproba aceasta cerere, Sintion se va intoarce simplu procuror la DIICOT. Tot Cristian David a inaintat premierului o propunere de HG prin care Directia condusa de Dan Carbunaru sa se transforme in simpla directie, pierzand anumite departamente. Carbunaru ar fi cerut mutarea la Jandarmerie

Deconspirarea filajului la care era supus procurorul Marian Sintion demonstreaza ca in Ministerul de Interne se duce o lupta pe viata si pe moarte pentru pastrarea suprematiei. Batalia este data pentru controlul - culmea! - unei structuri care inca nu exista. Este vorba de unificarea intr-un singur serviciu secret a Directiei Generale Anticoruptie, a Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna si a Corpului de Control al ministrului de interne. Tot culmea este faptul ca o asemenea directie-mamut a mai existat in minister, fosta unitate UM 0962, condusa candva de chestorul Virgil Ardelean. Imediat dupa schimbarea puterii politice in 2005, unitatea militara a fost sparta in doua directii generale.

Vinovat pentru situatia care este acum in minister este Cristian David pentru ca acesta s-a ferit din primul moment sa dea afara oameni sau sa aleaga intre taberele care deja se infruntau in minister. Probabil temandu-se sa nu fie acuzat ca face epurari politice, ministerul fiind condus inainte de democratul Vasile Blaga.

Oamenii 'Vulpii>> sunt in toate
Ministrul Cristian David l-a schimbat pe Virgil Ardelean de la conducerea directiei, inlocuindu-l cu Petre Albu. In prima faza, el parea ca i-a uitat in functii pe adjunctii lui Ardelean, Constantin Darna si Valeriu Dinca. Ultimul a fost schimbat abia dupa cateva luni, dar Darna este si acum. Intre timp, orgoliile din minister au fost alimentate de faptul ca reprezentantii fiecarei tabere care se infrunta in Ministerul de Interne au fost lasati in functii. Era normal ca relativ rapid sa izbucneasca si mai violent razboaiele dintre cele doua structuri. Astfel de operatiuni implica si filaj, urmat de dezvaluiri.

Bombele din curtea lui Albu
Prima bomba care va exploda in curtea DGIPI va fi detonata in momentul in care va fi prezentat materialul de urmarire penala in dosarul „Caltabosul“, instrumentat de procurorul Claudiu Dumitrescu, care alaturi de seful sau Lucian Papici, a ratat prinderea in flagrant a ministrului Decebal Traian Remes. La acea data, Dumitrescu folosea deja in echipa lui si ofiteri de la DGIPI, care au facut filaj la locuinta ministrului Remes, dupa ce serviciul tehnic condus de procurorul Mihai Aristotel Popa interceptase o convorbire intre Ioan Avram Muresan si Steliana Remes, sotia fostului ministru. Mai mult, pe 2 noiembrie procurorul a cerut la Inalta Curte de Casatie si Justitie interceptarea convorbirilor ministrului Remes. Parand ca stie acest lucru, o zi mai tarziu, premierul Tariceanu dispune masuri severe in Guvern pentru securizarea sedintelor cabinetului impotriva „interceptarilor active“. Dupa difuzarea de catre TVR a casetei facute de procurori, Ministerul de Interne emite un comunicat in care spune ca DGIPI nu a fost implicata in interceptari sau filaj. Pe cine rasplatea ministrul prin acest comunicat mincinos? Se aflase oare pe filiera DGIPI ca Guvernul este in pericol de a fi interceptat prin intermediul telefonului lui Remes?

Bombele lui Albu - continuare
Scandalul din jurul ministrului Remes era mocnit. Momentul detonarii parea prea indepartat pentru cei care isi doresc scandal in Ministerul de Interne. Pe langa discreditarea unui coleg, ministrul Cristian David este pe cale sa ispaseasca inca o greseala. Imediat dupa numirea sa a cerut Consiliului Superior al Magistraturii detasarea in MIRA a procurorului Marian Sintion. Daca a facut-o, trebuia sa mearga pana la capat, pentru ca stia ca Sintion este o bomba cu ceas. Adica, ori ii dadea afara pe toti cei cu care Sintion era in conflict si il numea pe procuror in functia dorita de acesta, ori nu il mai chema inapoi. David a ezitat si in acest fel si-a cladit doua tabere in propria subordine. Asa se face ca procurorul Sintion a fost filat de mai multe masini si o motocicleta, filajul fiind surprins de colegii nostri de la „Jurnalul National“. Masinile folosite in filaj sunt particulare, dar motocicleta cu numarul PH-43-LHF se afla la dispozitia DGIPI. Daca aceasta structura mai are un strop de onoare - si daca nu este pregatita sa isi arda toate arhivele - atunci ar trebui sa recunoasca onest acest lucru si sa inventeze o scuza, chiar daca ea va fi puerila.

'Vulpea>> a condus opt ani serviciul secret al Ministerului de Interne

Chestorul Virgil Ardelean, poreclit „Vulpea“, a plecat din Cluj, in 1997, din functia de sef al Politiei Municipiului Cluj-Napoca. Din 1997, Ardelean a ajuns seful Politiei Bucuresti, iar un an mai tarziu a fost numit in fruntea Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna (DGIPI) a MAI. „Vulpea“ a detinut timp de opt ani functia de director DGIPI.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.