Organizatia Greenpeace vrea sa dicteze politica nucleara a Romaniei,  pe baza unui raport realizat de un expert independent din Marea Britanie. Argumentul folosit de dr. Ian Fairlie in lupta cu autoritatile romane este concentratia mare de trit
Organizatia Greenpeace vrea sa dicteze politica nucleara a Romaniei, pe baza unui raport realizat de un expert independent din Marea Britanie. Argumentul folosit de dr. Ian Fairlie in lupta cu autoritatile romane este concentratia mare de tritiu (izotop radioactiv al hidrogenului) din atmosfera si din Dunare. Specialistul a ajuns la aceasta concluzie fara a face masuratori in zona orasului Cernavoda, ci numai tinand cont de studiul de impact asupra mediului.
„Dupa zece ani de functionare a unitatii 1 de la Cernavoda, nivelul de tritiu din alimente si apa a crescut considerabil in zona orasului. Concentratia a avut o multiplicare de cinci pana la 45 de ori“, a declarat, ieri, Ian Fairlie. Mai mult, in opinia sa, odata cu finalizarea reactoarelor 2, 3 si 4, nivelul de tritiu va creste de inca patru ori. Pe baza acestui studiu, Greenpeace cere Guvernului Romaniei sa amane construirea reactoarelor 3 si 4. Intre timp, pana autoritatile si organizatia de mediu se pun de acord, Greenpeace sfatuieste oamenii care locuiesc la mai putin de cinci kilometri de centrala sa nu consume legume din gradina, mure si ciuperci. Ei mai recomanda femeilo r insarcinate si copiilor sub patru ani sa nu locuiasca la o distanta mai mica de zece kilometri de centrala.

Nuclearelectrica: „Nu sunt motive de ingrijorare“
In replica, reprezentantii Nuclearelectrica sustin ca nu sunt motive de ingrijorare. „Analiza comparativa a nivelurilor emisiilor de tritiu in aer, din ultimii ani de functionare a centralei de la Cernavoda, demonstreaza faptul ca acestea se mentin in domeniul valorilor obisnuite, foarte mici, aproximativ 0,5% din limita reglementata. Pot sa spun ca ne situam sub standardele care guverneaza functionarea si supravegherea emisiilor de tritiu in aer si in apa“, a declarat Dragos Popescu, director de dezvoltare in cadrul companiei. El nu contrazice cifrele prezentate de Greenpeace, ci numai modalitatea de interpretare.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.