Insarcinatul cu afaceri a.i. al Romaniei la Londra, Raduta Matache, s-a declarat dezamagita de decizia Guvernului britanic de a mentine restrictiile impuse pe piata muncii imigrantilor romani si bulgari, relateaza The Guardian. Diplomatul roman i-a
Insarcinatul cu afaceri a.i. al Romaniei la Londra, Raduta Matache, s-a declarat dezamagita de decizia Guvernului britanic de a mentine restrictiile impuse pe piata muncii imigrantilor romani si bulgari, relateaza The Guardian. Diplomatul roman i-a transmis secretarului britanic pentru Imigratie, Liam Byrne, “regretul” Guvernului roman fata de aceasta decizie si a pus sub semnul intrebarii logica acestor restrictii, in conditiile in care, potrivit datelor pe care le-a mentionat, romanii reprezinta mai putin de unu la suta dintre muncitorii straini din Marea Britanie. “Trebuie in continuare sa obtin o explicatie convingatoare din partea unui oficial britanic in legatura cu motivele pentru care sunt impuse restrictii unor oameni care nu sosesc aici in numar mare, in timp ce exista un numar semnificativ de imigranti din alte state”, a declarat Matache pentru publicatia The Guardian. Decizia de excludere a romanilor de pe piata muncii din Marea Britanie, traditional flexibila, a fost una “simbolica si nu practica”, a spus Matache, adaugand c a se teme ca imigrantii romani vor deveni de acum inainte vulnerabili la exploatare pe piata ilicita.
Matache a mai spus ca statisticile Guvernului au indicat o sporire a numarului de cereri de permise de munca de catre romani si bulgari deoarece acestea includ si studentii, care muncesc cu norma redusa, precum si persoanele care desfasoara activitati independente.

Londra a anuntat marti ca va extinde, cel putin pana la sfarsitul anului 2008, restrictiile impuse cetatenilor romani si bulgari care vor sa munceasca in aceasta tara. Marea Britanie a restrictionat accesul muncitorilor din Romania si Bulgaria inca de la aderarea celor doua tari la Uniunea Europeana, in ianuarie, ceea ce a reprezentat o schimbare a politicii “usilor deschise” adoptate de autoritatile britanice fata de alti est-europeni. Londra revizuieste anual aceste restrictii.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.