Expertii Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) spun ca omenirea este acum mai aproape ca oricånd de o pandemie de gripa. Specialistii ONU estimeaza ca statele membre nu sunt pregatite sa se confrunte cu o astfel de catastrofa, avånd ne
Expertii Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) spun ca omenirea este acum mai aproape ca oricånd de o pandemie de gripa. Specialistii ONU estimeaza ca statele membre nu sunt pregatite sa se confrunte cu o astfel de catastrofa, avånd nevoie de inca 3 ani pentru a-si pregati planuri de interventie in pandemie.

Ultima confruntare cu un virus agresiv de gripa a avut loc in 1968. Intre timp, populatia a devenit total dependenta de serviciile publice si de tehnologie. Trei sferturi din hrana pe care o consumam necesita refrigerare, iar managementul deseurilor consuma mare parte din resursele comunitatii. Lovite de pandemie, orasele s-ar putea confrunta cu lipsa de electricitate, apa potabila si hrana. Ordinea va fi greu de mentinut, cu efectivele politiei sau armatei decimate de gripa. Situatia va permite izbucnirea unor revolte si va produce un dezastru social, pe langa dezastrul din spitale.

Putine state sunt pregatite sa faca fata absenteismului in masa, ce poate prabusi pana si cea mai puternica economie, este de parere David Nabarro, coordonatorul ONU pe probleme de gripa. Acesta a adaugat ca izbucnirea unei pandemii de gripa necesita un raspuns imediat, in doar cateva zile, perioada in care trebuie izolat focarul de infectie, pentru limitarea consecintelor. Multe companii mari din Romania au realizat inca de anul trecut stocuri de antivirale pentru angajatii care vor mentine productia in perioadele critice. Pandemia a fost inclusa de catre Guvern in categoria dezastrelor naturale, din 2006. Sansele ca H5N1 sa determine o pandemie sunt de 1 la 3, iar sansele pentru o pandemie minora - de 2 la 3.

Planul romanesc de interventie nu a fost facut public, dar metodele de interventie rapida au fost standardizate in statele dezvoltate. Va prezentam in continuare un astfel de plan de actiune:
- Vaccinarea. Chiar daca nu contine tulpina virusului pandemic, vaccinul sezonier se face obligatoriu la cei din serviciul public, pentru a evita suprapunerea celor doua tulpini si epuizarea individului expus la o gripa “obisnuita”. Pentru ca nu gripa este cea care omoara, ci pneumonia, oamenii se pot proteja cu un vaccin
antipneumococic.
- Resursele alimentare vor fi limitate in timpul unei pandemii majore. Planul de actiune recomanda realizarea unor stocuri personale de carne conservata, peste, fasole uscata, orez, sare, zahar, uleiu de gatit, pastile de purificare a apei.
- Se impune interzicerea adunarilor publice, inchiderea scolilor, a mall-urilor, limitarea deplasarilor, pentru a evita raspandirea bolii.
- Dotarea trupelor speciale de interventie cu antivirale si costume de protectie.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.