Copiii din familii sarace vor putea beneficia de bone platite de autoritatile locale. Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Ministerul Educatiei pregatesc un proiect de le
Copiii din familii sarace vor putea beneficia de bone platite de autoritatile locale. Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Ministerul Educatiei pregatesc un proiect de lege privind serviciile de sprijin in cresterea copiilor. Actul normativ urmareste reglementarea serviciilor de zi oferite prin intermediul ingrijitorilor sau al creselor. Scopul acestei intiative este ca parintii care pleaca la serviciu sa aiba posibilitatea de a-si lasa copiii in locuri sigure, unde acestia sa beneficieze de ingrijire de specialitate. Astfel, copiii de pana la trei ani vor fi dati in grija unei bone. Aceasta ar putea veni la domiciliul copilului cat timp parintii sunt la serviciu sau ar putea ingriji la ea acasa un numar de pana la patru copii. „Inca nu s-a stabilit cu exactitate modalitatea de finantare a acestor servicii. Ne dorim insa ca in cazul familiilor care au venituri reduse si au mai multi copii aceste servicii sa fie suportate in cuantum de la buget, ca o forma de alocatie de familie. Pentru aceasta se lucreaza la o analiza a costurilor necesare, a numarului de beneficiari si a venit urilor pe familie“, ne-a declarat Theodora Bertzi, secretar de stat in cadrul Ministerului Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse. Ea a precizat ca prin proiectul de lege vor fi stabilite niste praguri sau plafoane pornind de la care statul va finanta serviciile prestate de bone, prin intermediul consiliilor locale. „Un astfel de calcul este dificil de realizat, mai ales pentru ca banii trebuie acordati in functie de nevoi si daca, spre exemplu, o familie are un venit de 500 lei pe membru, una este valoarea acestei sume intr-un oras sau comuna din tara si alta este in Bucuresti. Noi trebuie sa avem in vedere aceste diferente si sa suplinim nevoile familiei“, a mai spus Bertzi. Potrivit initiatorilor actului normativ, aceeasi bona va putea ingriji si copiii din familii cu bani, prin trecerea acestui tip de asistenta in sectorul privat. Astfel, serviciul ar putea fi inclus in pachetul oferit angajatului de catre companie. In acest caz, autoritatile sustin ca firmele au tot interesul sa dezvolte un asemenea sistem pentru ca angajatii sa stie ca ingrijirea copiilor este asigurata si ca ei pot lucra linistiti la birou.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.