Departamentul de Sanatate al Marii Britanii si-a schimbat punctul de vedere legat de consumul de alcool in timpul sarcinii. Dupa ce decisesera ca se poate permite consumul redus sau chiar moderat de bauturi alcoolice in timpul sarcinii, specialistii
Departamentul de Sanatate al Marii Britanii si-a schimbat punctul de vedere legat de consumul de alcool in timpul sarcinii. Dupa ce decisesera ca se poate permite consumul redus sau chiar moderat de bauturi alcoolice in timpul sarcinii, specialistii britanici au revenit asupra problemei si au recomandat femeilor sa nu bea deloc in cele 9 luni. Cercetatorii din domeniu sunt impartiti in doua tabere, pentru ca, desi este o initiativa benefica, nu exista destule dovezi conform carora consumul redus sau moderat de bauturi alcoolice fac rau fatului. Este un mesaj de siguranta sau este vorba despre o decizie paternalista, se intreaba ei. Consumul unui pahar sau doua de alcool o data sau maxim de doua ori pe saptamana era limita cu care erau de acord autoritatile sanitare britanice. Acum, recomandarea s-a schimbat, chiar daca “nu exista evidente conform carora consumul de alcool redus sau moderat in timpul sarcinii ar avea efecte adverse pe termen lung”, sustine Pat O'Brien, membru al Institutului de Sanatate a Femeii din Marea Britanie. Pentru acest specialist, decizia finala ar trebui s-o ia fiecare mama in parte. “Ceea ce trebuie sa spunem e ste sa le respectam autonomia”, spune el. Departamentul de Sanatate a justificat modificarea deciziei prin confuzia pe care o crea mesajul anterior. Pentru O'Brien este o solutie gresita si arata esecul specialistilor de a stabili o limita de siguranta a consumului de alcool. “Trebuie sa rezolvam situatia, nu sa adoptam cea mai usoara metoda, adica interzicerea alcoolului”, subliniaza O'Brien. Viviene Nathanson, presedinta Asociatiei Medicale Britanice (AMB) sustine ca, desi nu exista inca date suficiente despre siguranta consumului de alcool in timpul sarcinii, experimentele pe animale arata ca si cantitati mici de alcool pot provoca afectiuni ireversibile fatului, mai ales daca se consuma in perioade critice.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.