Modificarea Codului Penal, efectuata de deputati cu maximum de viteza si cu o lipsa de preocupare tipica pentru „boschetii“ care populeaza bancile Camerei, a starnit reactii extrem de puternice in mass-media si in societatea civila. Pote
Modificarea Codului Penal, efectuata de deputati cu maximum de viteza si cu o lipsa de preocupare tipica pentru „boschetii“ care populeaza bancile Camerei, a starnit reactii extrem de puternice in mass-media si in societatea civila. Potentialul efect de „pumn in gura presei“ pe care il au unele dintre modificari, ca si faptul ca altele par sa fie croite numai pentru protejarea marilor infractori sunt doar doua dintre motivele pentru care initiatorii modificarilor, pesedistul Eugen Nicolicea si liberalul Ioan Timis, sunt blamati. Nicolicea s-a grabit sa se apere, sustinand ca este vorba de prevederi vechi.

Deputatul Nicolicea a declarat, sambata, ca amendamentul de modificare a articolului 195 din Codul Penal, prin care se pedepsea divulgarea unor convorbiri sau comunicari interceptate, a fost initiat de el si de catre Ioan Timis, pentru a imbunatati forma veche a textului. El a precizat ca textul vechi al art.195, aflat in vigoare inca dinainte de 2003, pedepsea orice divulgare a continutului unei convorbiri sau comunicari interceptate, in timp ce modificarea adusa adauga unele conditii care stabilesc câ ;teva circumstante favorizante.

Imbunatatire pentru unii ...
Adaugarea sintagmei „fara drept“, a explicat deputatul PSD, permite celor care divulga sau difuzeaza astfel de comunicari, convorbiri sau inregistrari si care au dreptul sa o faca sa mai fie incriminati, asa cum ar fi fost potrivit vechii reglementari. De asemenea, Nicolicea a spus ca, desi ambigua, sintagma „fara drept“ este utila intrucat poate lasa in afara incriminarii toate cazurile in care poate fi invocat si dovedit un drept consfintit de Constitutie, de legi speciale in acest sens sau de sentinte ale Curtii Europene a Drepturilor Omului.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.