Una dintre cele mai mari companii hoteliere din judetul Prahova a pierdut un teren care valoreaza 3 milioane de euro fara sa primeasca, practic, nimic in schimb. Ba a ramas datoare 500 de milioane de lei vechi catre stat. Desi se judeca de peste cin
Una dintre cele mai mari companii hoteliere din judetul Prahova a pierdut un teren care valoreaza 3 milioane de euro fara sa primeasca, practic, nimic in schimb. Ba a ramas datoare 500 de milioane de lei vechi catre stat. Desi se judeca de peste cinci ani, protagonistii acestei afaceri nu au reusit sa anuleze o licitatie suspecta. Ignorand o hotarare judecatoreasca, un executor judecatoresc a vandut la licitatie, pe nimic, cel mai important complex de agrement din Ploiesti pentru a acoperi o creanta pe care o firma locala o avea impotriva proprietarului terenului. Atat proprietarul, cat si detinatorul creantei nu s-au ales cu nimic de pe urma licitatiei, fericitul castigator fiind o a treia societate comerciala ploiesteana.

Intreaga afacere are ca miza 45.000 metri patrati de teren, situati in intravilanul orasului Ploiesti. Valoarea de piata a terenului in cauza se situeaza undeva intre 2.250.000 euro si 3.000.000 euro. Aceasta, fara a lua in calcul valoarea comerciala a suprafatei in cauza, pe cele 4,5 hectare de teren aflandu-se un strand, spatiil e de agrement aferente acestuia, un restaurant, un motel si o parcare suficient de mare pentru ca in incinta acesteia sa fi functionat targul auto al orasului. Toate acestea, cunoscute ploiestenilor sub numele de „Complexul Teleajen“, s-au aflat in proprietatea societatii THR Prahova. In anul 1998, THR a intrat in litigiu cu societatea care avea in locatie de gestiune „Complexul Teleajen“, SC Complex Europa“, fata de care acumulase o datorie de aproape 3 miliarde lei vechi. Litigiul a fost solutionat definitiv in instanta, conform deciziei definitive a Curtii de Apel Ploiesti 473/2001. Magistratii dispusesera, la acea vreme, „transformarea contractului de locatie de gestiune in contract de vanzare-cumparare prin negociere, prin compensare partiala, pana la concurenta contravalorii dreptului de creanta“. Intre timp, debitul fusese actualizat, astfel incat, in anul 2002, acesta se ridica la 5,2 miliarde lei vechi.

Executorul, in spatele intregii afaceri
Lucrurile au iesit de sub controlul celor doua parti in momentul in care societatea Complex Europa a cerut punerea in executare a sentintelor judecatoresti. Executorul ales de creditor (Remus Radulescu) ignora formula de stingere a conflictului dintre creditor si debitor sugerata de instanta (prin compensare) si scoate la licitatie intregul complex Teleajen.

Evaluarea dispusa de executor a fost facuta numai in prezenta debitorului si a avut loc in conditiile in care, conform incheierii pronuntate de Judecatoria Ploiesti in dosarul 15446/2001, executarea era suspendata pana la ramanerea definitiva a hotararii. Evaluarea a fost facuta in luna aprilie a anului 2002, iar sentinta a ramas definitiva in luna octombrie a aceluiasi an. Conform THR, societatea a fost prejudiciata de prima de executare, prin subevaluarea activelor scoase la licitatie si prin diminuarea nelegala a pretului de adjudecare.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.