Guvernul de la Londra se pregateste sa anunte ca mentine restrictiile pe piata muncii pentru cetatenii romani si bulgari cu joasa calificare. Anuntul vine in pofida presiunilor pe care le fac angajatorii de a ridica aceste conditii impuse dupa adera
Guvernul de la Londra se pregateste sa anunte ca mentine restrictiile pe piata muncii pentru cetatenii romani si bulgari cu joasa calificare. Anuntul vine in pofida presiunilor pe care le fac angajatorii de a ridica aceste conditii impuse dupa aderarea celor doua tari la UE, dupa cum relateaza, sambata, The Times. Guvernul britanic a limitat numarul muncitorilor cu joasa calificare din Romania si Bulgaria la 20.000 pe an. Reexaminarea acestei situatii, la aproape un an de la limitarea accesului pe piata muncii, ar fi dus la concluzia ca este necesara mentinerea restrictiilor, potrivit cotidianului britanic, care nu citeaza nicio sursa pentru aceasta informatie. Cotidianul britanic afirma ca recomandarea apartine ministrului pentru imigratie, Liam Byrne, care "se pregateste sa spulbere sperantele guvernelor roman si bulgar ca piata muncii va fi deschisa complet pentru muncitorii lor. Decizia intervine la cateva zile dupa ce Oficiul pentru Statistici Nationale a publicat noi cifre privind imigratia. Noile date arata ca se estimeaza ca imigratia va spori cu un milion de persoane populatia Marii Britanii in urmatorii c inci ani, numarul de persoane care vor veni in Regat in aceasta perioada fiind estimat la 240.000.

Cote pentru muncitorii din Balcani
Numarul imigrantilor care au venit in Regat din tarile Europei de Est care au aderat la UE, in special din Polonia, este subiect pe larg dezbatut de presa britanica, mai ales de tabloide, care considera ca acesti muncitori iau locurile de munca persoanelor deja prezente in Marea Britanie. Potrivit cifrelor oficiale publicate in luna mai, circa 8.000 de romani si bulgari au venit sa munceasca in Regatul Unit in primele trei luni ale anului. Incepand din 2004, aproximativ 600.000 de cetateni din Europa de Est au emigrat in Marea Britanie. In virtutea restrictiilor, muncitorii cu joasa calificare din Romania si Bulgaria pot obtine un permis de lucru in Marea Britanie, pe o perioada limitata, doar in cadrul unor cote prestabilite pentru munca sezoniera in agricultura si industria alimentara.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.