Medicii sustin ca un dependent de heroina poate inceta sa se drogheze cateva luni sau ani.Dar are toate sansele ca, mai devreme sau mai tarziu, sa o ia de la capat.

In Bucuresti exista in acest moment peste 24.000 de dependenti de heroina
Medicii sustin ca un dependent de heroina poate inceta sa se drogheze cateva luni sau ani.Dar are toate sansele ca, mai devreme sau mai tarziu, sa o ia de la capat.

In Bucuresti exista in acest moment peste 24.000 de dependenti de heroina injectabila, sustine Gheorghe Comanescu, presedinte al Asociatiei pentru Siguranta Comunitara si Antidrog. Pe piata stupefiantelor, heroina este considerata drogul saracului, iar pretul relativ accesibil au facut-o foarte populara la noi in tara. Mortala in cazul unei supradoze sau cand este asociata cu alte droguri, heroina ataca organismul si are efecte extrem de nocive. Consumul acestui drog creste riscul infectarii cu HIV si hepatita B si C, provoaca afectiuni pulmonare, tulburari cardio-vasculare, slabirea sistemului imunitar si deteriorarea venelor. Lista poate continua cu adoptarea unui stil de viata care atrage dupa sine contractarea bolilor cu transmitere sexuala. Potrivit dr. Cristina Oprea, specialist in toxicologie al Spitalului „Prof. Dr. Al. Obregia“, dependenta este considerata o tulburare fizica ce evolueaza cu remisiuni si recaderi. Dependenta fizica se instaleaza rapid la heroina, mai r epede chiar decat la alcool. Totodata, aceasta este insotita de toleranta, iar sevrajul apare atunci cand consumul este intrerupt. Cu toate acestea, medicii spun ca persoanele dependente se confrunta cu o dependenta si mai chinuitoare, care este cea psihica. In acest sens, motivatia de consum nu se trateaza la unii pacienti niciodata, in ciuda diferitelor tratamente, cure de dezintoxicare sau consiliere psihologica.

Alcoolul, drog national al romånilor
De cele mai multe ori, persoanele care ajung la spital din cauza consumului de droguri primesc un dublu diagnostic: cel de dependenta si cel de psihoza sau depresie pentru care drogul este o automedicatie.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.