Mare noroc am avut cu PNL! Daca si liberalii comiteau gestul de a-l invita pe seful statului la lansarea eurocandidatilor lor, am fi avut, dintr-o perspectiva, o campanie electorala si mai neobisnuita decit se anunta aceasta inceputa vineri.

Mare noroc am avut cu PNL! Daca si liberalii comiteau gestul de a-l invita pe seful statului la lansarea eurocandidatilor lor, am fi avut, dintr-o perspectiva, o campanie electorala si mai neobisnuita decit se anunta aceasta inceputa vineri.

Traian Basescu va avea de trimis multe mesaje de multumire adversarilor sai cu ocazia Sarbatorilor de iarna. Mai multe ca niciodata. A avut, in buna masura din cauza acestora, un an foarte bogat si neasteptat de profitabil.

Dupa cum a inceput 2007-politic pentru seful statului, era greu de prezis ca vom avea un asemenea final. Elena Udrea a vorbit despre un biletel dubios scris de premierul Calin Popescu Tariceanu, pe care l-a fluturat pina la urma prin fata jurnalistilor si Traian Basescu, si care fusese ascuns o lunga perioada, pentru a fi utilizat la "momentul potrivit". Episodul, regizat pentru a lovi poate decisiv in primul-ministru si in aliatii acestuia, s-a intors impotriva lui Traian Basescu. A urmat insa referendumul din luna mai - o larga coalitie anti-prezindetiala decide, in Parlament, sa il suspende pe seful statului si sa il trimita la referendum. Un cadou de proportii pentru Traian Basescu; suspendarea e primul mare moment al anului cind se poate comanda primul set masiv de felicitari pentru adversarii lui Traian Basescu, in fapt, eficienti si involuntari agenti sub acoperire ai sefului statului.

Apoi, indecizia prelungita a Parlamentului si chiar a Guvernului fata de introducerea votului uninominal (VU) ii asigura lui Traian Basescu alte conditii pentru o noua comanda de felicitari. Ar fi fost foarte simplu: cu VU adoptat, poate ca nu ar fi scapat de competitia electorala paralela cu euroaelegerile (ma refer la referendum), dar l-ar fi indiguit pe Traian Basescu. ACEST referendum este, in primul rind, consecinta neghiobiei celor care au crezut ca presedintele glumeste cu acest proiect politic exploziv, cum e legea votului uninominal.

PSD ar putea fi felicitat inca o data de Traian Basescu, pentru neinspiratia de a-l invita joi seara pe acesta la lansarea eurocandidatilor social democrati. Povestea momentului e, desi s-a scurs foarte putin timp de la infaptuirea sa, deja folclor. Pesedistii l-au invitat pe Traian Basescu sa asisite, ca un presedinte al "tuturor romanilor" ce este, si la lansarea eurocandidatilor lor, mizind pe un eventual si, la prima vedere, probabil refuz al acestuia. De altfel, insusi Traian Basescu a intretinut iluzia ca nu va veni. A ajuns la intilnirea de la Romexpo, taman cind Mircea Geoana isi tinea discursul in care, printre altele, il infiera pe Traian Basescu pentru ca ii desconsidera partidul si invitatia. A si vorbit, luind caimacul unei adunari pe care, cu siguranta, social democratii si-o imaginasera altfel. Mai e ceva: vineri, agentiile de presa au preluat un mesaj al liderului UDMR, Marko Bela, in care acesta spune ca formatiunea pe care o conduce il considera binevenit pe seful statului la intilnirea sa de incheiere a campaniei electorale, pe 18 noiembrie. Cu alte cuvinte, un probabil alt moment in urma caruia Traian Basescu va trebui sa updateze stocul de felicitari. Mai ales ca si majoritatea membrilor CNA le cer, prin decizia de a interzice clipurile pentur promovarea votului uninominal.

Apropo de felicitari: daca seful statului decide sa faca un asemenea gest (pe care, la scara mai mica, l-a mai facut cindva - in 2004, cind PSD a decis sa il lanseze in competitia pentru Bucuresti pe nefericitul Mircea Geoana), trebuie sa fie atent. La cite s-au strins, o sa coste ceva parale. Pe care nu ar fi bine sa le ia din banii publici, ca sa nu isi creeze probleme inutile.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin