O ordonanta de guvern de data recenta stabileste, pentru mici nereguli fiscale, amenzi atat de mari, incat IMM-ul amendat va fi, practic, ca si inchis.

Intreprinderile mici si mijlocii (IMM) n-au fost, practic, niciodata, dupa 1989, print
O ordonanta de guvern de data recenta stabileste, pentru mici nereguli fiscale, amenzi atat de mari, incat IMM-ul amendat va fi, practic, ca si inchis.

Intreprinderile mici si mijlocii (IMM) n-au fost, practic, niciodata, dupa 1989, printre prioritatile legislative, desi, declarativ, toate partidele protejau si incurajau mica initiativa privata. Ca realitatea sta exact pe dos o demonstreaza si una dintre cele mai recente ordonante de guvern emise de cabinetul Tariceanu.

E vorba de cea cu numarul 47 din luna august, care modifica si completeaza alte acte normative referitoare la sanctiunile aplicabile persoanelor fizice si juridice pentru mai multe nereguli de ordin fiscal. Nereguli carora li s-ar putea spune maruntisuri: nedepunerea la termen a unor declaratii fiscale, diverse greseli in intocmirea si trimiterea acestor documente celor indrituiti sa le primeasca etc. Nu e, in nici un caz, vorba de nereguli grave, penale, ci, in cel mai bun caz, de contraventii banale.

O simpla neatentie - 50 milioane amenda
Cu toate acestea, Guvernul a gasit de cuviinta sa stabileasca, pentru aceste flea curi, niste amenzi astronomice. Iata un singur exemplu: pentru nedepunerea la termen a declaratiilor fiscale sau pentru simpla neinscriere a codului unic de inregistrare fiscala pe un astfel de document, persoanele juridice pot fi amendate cu pana la 5.000 RON (50 milioane de lei vechi). Parca e cam mult pentru o simpla omisiune.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.