Lupta pentru paternitatea sistemului de vot uninominal continua cu o noua runda: Tariceanu merge inainte cu propria lege si spera ca referendumul lui Basescu va fi invalidat.

Guvernul a adoptat ieri proiectul de lege privind votul uninom
Lupta pentru paternitatea sistemului de vot uninominal continua cu o noua runda: Tariceanu merge inainte cu propria lege si spera ca referendumul lui Basescu va fi invalidat.

Guvernul a adoptat ieri proiectul de lege privind votul uninominal pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului in varianta acceptata de partidele politice. Premierul Calin Popescu-Tariceanu a decis sa-si asume raspunderea pentru acest proiect, pornind de la un calcul simplu: referendumul lui Basescu nu va aduce la urne peste jumatate din cetatenii cu drept de vot. Astfel, instituirea noului sistem de vot va fi perceputa drept opera Guvernului, prin procedura de asumare a raspunderii, anuntata ieri.

„Demersul Guvernului vine in acelasi sens cu cel al presedintelui. Sunt sanse mari ca referendumul sa nu fie validat“, a afirmat Tariceanu. Premierul a adaugat ca, in aceasta ipoteza, asumarea responsabilitatii este garantia ca, la urmatoarele alegeri parlamentare, se va vota in sistemul uninominal.

Dupa trecerea de Parlament, legea va fi trimisa la promulgare catre Presedintie, in conditiile in care Traian Basescu sustine la referendum alta forma de vot uninominal. Tariceanu spune ca este la latitudinea Presedintiei data de promulgare a legii, atat timp cat se respecta termenele legale. Legea poate ramane la Cotroceni pe un termen de maximum 20 de zile, la sfarsitul caruia Basescu este obligat sa o promulge sau sa o retrimita in Parlament. Acest termen ar putea expira pe 22 noiembrie, cu trei zile inainte de referendum. Majoritatea politicienilor sunt de parere ca legea Guvernului nu va fi promulgata pana pe 25 noiembrie.

Logistica separata
In privinta detaliilor de organizare a celor doua consultari populare, Tariceanu a confirmat ca logistica destinata alegerilor pentru European (PE) nu poate fi utilizata si pentru referendum. „Costul referendumului este 20 de milioane de euro. Nu se poate, din pacate, folosi infrastructura necesara alegerilor pentru PE din motive care tin de continutul Legii privind desfasurarea referendumului, pe de o parte, si a alegerilor pentru PE. Ca atare, nu exista posibilitatea unor economii in cazul tinerii referendumului simultan cu alegerile pentru Parlamentul European. Vor fi cheltuieli suplimentare angajate pentru acesta“, a spus Tariceanu.

Traian Basescu anuntase marti ca se va folosi aceeasi logistica.

Mai putini parlamentari
Proiectul de lege adoptat ieri de Guvern defineste norma de reprezentare a parlamentarilor si stabileste ca votarea se va face in baza cartii de alegator, pentru evitarea votului multiplu. „Sistemul propus nu presupune votarea unor liste de partid“, a declarat Tariceanu, care a adaugat ca se va pastra caracterul universal, egal, direct si secret al votului.

Proiectul implica scaderea numarului de parlamentari, prin marirea normei de reprezentare. Astfel, un deputat va reprezenta 79.000 de alegatori, iar un senator, 170.000 de alegatori. Tariceanu a dat asigurari ca va fi respectat principiul reprezentarii proportionale a optiunilor politice si al reprezentarii minoritatilor nationale. In ceea ce priveste campania electorala, este garantat dreptul la exprimare prin accesul la mass-media.

Cat mai multi pe prima pagina
Guvernul a modificat, prin hotarare, dimensiunea buletinului de vot pentru PE, care poate avea format A4 sau A5, in functie de decizia Biroului Electoral Central (BEC). Formatul A4 permite ca mai multe partide sa figureze pe prima pagina a buletinului, insa decizia va apartine BEC. Potrivit Guvernului, redimensionarea modelului buletinului de vot are ca scop „adaptarea conditiilor existente in unitatile tipografice si incadrarea in perioada de timp afectata“. Cristian Ene, reprezentantul democratilor in BEC, l-a acuzat marti pe ministrul de interne Cristian David de imixtiune in activitatea Biroului, prin incercarea de a modifica formatul buletinului de vot pentru euroalegeri, astfel incat sa favorizeze PNL. Ene a declarat ca ministrul David a obtinut o amanare a tiparirii buletinelor de vot, prin promisiunea ca Executivul va adopta o noua ordonanta de urgenta care sa stipuleze modificarea formatului, astfel incat PNL (al treilea pe lista buletinelor) sa se situeze pe prima pagina, alaturi de PD si PRM - care ocupa primele doua pozitii.

Trei pe uninominal. Parlamentul nu renunta la legea electorala

Un vot uninominal, trei posibilitati. Premierul Tariceanu vine luni in Parlament pentru a-si asuma raspunderea pe Legea votului uninominal.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.