Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie vor decide peste o saptamana daca trimit sau nu inapoi la Directia Nationala Anticoruptie dosarul in care fostul premier Adrian Nastase si fostul sef al Oficiului pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor Ioan Melinescu (foto stanga) sunt judecati pentru fapte de coruptie.

La termenul de ieri din dosarul cunoscut si sub numele de „Matusa Tamara“, avocatul lui Adrian Nastase (foto) a cerut judecatorilor trimiterea cauzei inapoi la DNA pentru refacerea anchetei, pentru aceleasi motive pentru care ceruse, in 11 octombrie, restituirea pentru refacerea urmaririi penale a celuilalt dosar al lui Adrian Nastase, „Zambaccian“, in care fostul prim-ministru este judecat pentru alte infractiuni de coruptie alaturi de sotia sa, Daniela Nastase, si fostul consul al Romaniei la Beijing, Ioan Paun.

'Incalcarea drepturilor procesuale>>
In ambele dosare, avocatul sotilor Nastase, Gheorghe Diaconescu, a invocat doua exceptii de nulitate in fata Curtii Supreme, una referitoare la actul de sesizare a instantei, iar cealalta - la urmarirea penala. Gheorghe Diaconescu si-a fundamentat pledoaria pe argumentul ca infractiunile de care a fost acuzat Adrian Nastase au fost comise in perioada in care acesta avea demnitatea de premier, motiv pentru care procurorii ar fi trebuit, in baza Legii 115/1999 privind raspunderea ministeriala, sa aiba avizul Presedintiei si al Camerei Deputatilor. „Trebuia sa fie sesizata o comisie speciala de la Administratia Prezidentiala in vederea intocmirii unui raport pe care sa il prezinte presedintelui cu propunere de trimitere in judecata sau clasare.