Potrivit analistului politic Alin Teodorescu, dezbaterea actuala dintre liberali si Traian Basescu privind sistemul uninominal are o miza ascunsa: cum va fi format guvernul dupa decembrie 2008. Alin Teodorescu sustine ca datorita sistemului uninomin
Potrivit analistului politic Alin Teodorescu, dezbaterea actuala dintre liberali si Traian Basescu privind sistemul uninominal are o miza ascunsa: cum va fi format guvernul dupa decembrie 2008. Alin Teodorescu sustine ca datorita sistemului uninominal mixt sustinut de Calin Popescu-Tairceanu „un partid ca PD, care se asteapta sa obtina 42% in vot direct, poate obtine pana la 64% din mandatele din Camera Deputatilor si Senat”

Pe de alta parte, Teodorescu sustine ca „o simulare pe sistemul propus de Basescu - vot uninominal pur, cu doua tururi si prag national pentru partide - arata ca PD ar obtine mai mult decat votul direct (48% fata de 42% in sondajele actuale)”. In contextul in care PD nu sta deloc rau in sondaje, studiul lui Teodorescu, in care PD iese castigator pe toate fronturile ne arata ca un viitor guvern controlat de PD este foarte probabil

Mai mult, reprezentantii Asociatiei Pro Democratia sustin ca varianta presedintelui „poate sa determine o mare injustete”. „Pot aparea situatii in care partide ce se bucura de voturile a 30-35% din alegatori aju ng sa castige 60% din fotoliile parlamentare, iar partide care obtin 10-12% nici macar nu intra in Parlament”, sustin acestia. Seful statului a semnat, ieri, decretul privind organizarea pe 25 noiembrie a referendumului pentru introducerea votului uninominal, iar intrebarea va face referire la introducerea unui sistem majoritar

Sociologul Alin Teodorescu, deputat PSD, a realizat in exclusivitate pentru „Gardianul“ o evaluare a celor doua sisteme pentru uninominal, precum si o simulare a rezultatelor in cazul in care varianta sustinuta de Traian Basescu ar fi adoptata. Varianta de uninominal asumata de Guvern reia proiectul oferit de Pro Democratia de vot uninominal mixt, intr-un un singur tur de scrutin, care presupune si un sistem de compensare. Mai precis, 50% din mandate sunt castigate direct de catre candidatii care obtin cel mai mare numar de voturi, restul fiind redistribuit catre cei care se claseaza pe pozitiile urmatoare, conform unui algoritm. Pe de alta parte, votul uninominal „pur“ sustinut de presedintele Basescu presupune castigarea colegiului sau in primul tur de catre candidatul care obtine peste 50% din voturi sau in al doilea tur de catre unul dintre finalisti. Mandatele urmeaza sa fie obtinute numai de catre castigatorii de colegii. Oferim in continuare in integralitate analiza sociologului Alin Teodorescu.

Dezbaterea actuala dintre liberali si presedintele Traian Basescu privind sistemul uninominal are o miza ascunsa: cum va fi format guvernul dupa decembrie 2008.

Liberalii au cazut la intelegere cu alte partide parlamentare si au adoptat sistemul uninominal mixt propus de Pro Democratia inca din 2003: 140 de colegii pentru Camera si 70 pentru Senat, se castiga cu 50% plus din voturile valabil exprimate, iar restul voturilor se cumuleaza intai pe judete si apoi pe tara pentru a distribui celelalte mandate. De fapt, sistemul inlocuieste o lista de partid votata in fiecare judet, cu alte trei: candidatul nominal, lista judeteana si lista nationala. Este un sistem uninominal mixt, analizat de Alina Mungiu in decembrie 2003 cu sagacitate, intr-un documentar intitulat sugestiv „Nu va jucati cu sistemul de vot !“.

Acest sistem favorizeaza decalajul dintre votul popular si numarul de mandate obtinute de fiecare partid. Un partid ca PD, care se asteapta sa obtina 42 % in vot direct, poate obtine pana la 64% din mandatele din Camera si Senat. Iar un partid regional ca UDMR poate sa castige numai 70% din mandatele pe care le are in prezent. Sistemul propus de Pro Democratia favorizeaza compromisul dintre manipulatorii listelor electorale si presiunile pentru adoptarea unui sistem uninominal...

Sistemul uninominal pur propus de presedintele Basescu imparte tara in 280 de colegii uninominale, unde se aloca 280 de mandate de deputati si 140 de mandate de senatori. Trecem peste faptul ca se reduce numarul de parlamentari: sa presupunem ca aceasta este o masura inteleapta. De fapt, reducerea numarului de parlamentari creste distanta dintre fiecare votant si parlamentarul sau. In proiectul dlui Basescu, alegerea deputatilor si senatorilor este identica alegerii primarilor: doua tururi, daca nimeni nu face 50% plus unul din voturile valabil exprimate atunci se organizeaza al doilea tur. Nu exista limita de prezentare la vot, dar exista prag national. Deci un candidat poate obtine 80% in colegiul sau electoral, dar daca partidul sau nu obtine pragul de 5% pe tara, atunci este eliminat din cursa, iar in turul al doilea se duc urmatorii doi candidati care n-au obtinut mai mult de 10% fiecare.

Simulari pentru Basescu


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.