Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a criticat dur ieri activitatea Colegiului Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), constatand, prin glasul PS Vincentiu Ploiesteanu, secretarul Sfantului Sinod, „comportamentul in vadita contradictie cu legea si principiile deontologice“ al unor membri ai Colegiului.

Ieri, in cadrul unei intalniri cu presa, secretarul Sfantului Sinod, PS Vincentiu Ploiesteanu, a dat citire unui comunicat in care CNSAS este criticat dur pentru modul in care isi desfasoara activitatea. In esenta, Biserica ii reproseaza acestei insitutii incalcarea legii, scurgerea unor informatii catre presa, amenintarea unor ierarhi, inainte de a se pronunta verdictul, lipsa vreunei anchete asupra cazurilor de indisciplina interna.

CNSAS analizeaza partinitor activitatea clericilor
Documentul prezentat face mai intai referire la presiunile regimului comunist asupra Bisericii, prin intermediul fostei securitati, „fortarea la cooperare si semnarea de angajamente“, chiar de catre unii ierarhi. Fara sa tina seama de acest context, in opinia Bisericii, CNSAS, &b dquo;prin verdictele sale sumare, pripite si tendentioase, nu poate, in starea si structura actuala, sa evalueze in mod nepartinitor, nepartinic si obiectiv activitatea clericilor ortodocsi din timpul dictaturii comuniste“.