Luni seara, centrul Budapestei a fost sub asediu. Manifestatiile programate in ajunul sarbatorii nationale s-au incheiat printr-o demonstratie de forta a politiei pentru a dispersa protestatarii antiguvernamentali, simpatizanti ai extremei drepte.

Desi nu a avut autorizatie din partea politiei, extrema dreapta maghiara si-a adunat simpatizantii pentru o manifestatie in Piata Libertatii (Szabadság tér). Intrucit organizatorii, partidul Jobbik si Garda Maghiara, se temeau de o interventie in forta a politiei, participantii au fost sfatuiti sa poarte masti de gaze. Protestatarii s-au deplasat spre cladirea Operei, unde premierul maghiar, Ferenc Gyurcsany, participa la o ceremonie de comemorare a revoltei antisovietice din 1956, inchisa publicului.

In jur de 2.000 de manifestanti purtind pancarte pe care se putea citi indemnul „La arme" si alte lozinci extremiste si avind fetele acoperite cu masti si fulare au atacat fortele de ordine din fata Operei Nationale in jurul orei 20.00. Demonstrantii au aruncat cu cocteiluri Molotov si au rasturnat doua masini. Fortele de ordine au incercat sa-i indeparteze pe manifestanti spre Gara de Vest (Nyugati Pályaudvar), folosind gaze lacrimogene si tunuri de apa, dar acestia au incendiat un microbuz si un tun de apa al politiei pe o strada din apropierea Operei si au atacat jurnalisti. Un fotoreporter a fost ranit in timpul ciocnirilor si a fost transportat de urgenta la spital. Un numar impresionant de forte de ordine (peste 1.000 de persoane) a fost dislocat pentru inabusirea manifestatiei, iar strazile care duceau la televiziunea publica au fost blocate de cordoane ale politiei. Autoritatile ungare se temeau ca evenimentele din urma cu exact un an aveau sa se reediteze.

In 23 octombrie 2006, demonstratiile impotriva prim-ministrului Ferenc Gyurcsany, cauzate de difuzarea unui discurs in care acesta recunostea ca a mintit in timpul campaniei electorale, au degenerat in violente fara precedent pentru Budapesta. Ciocnirile dintre fortele de ordine si protestatarii care asediau televiziunea de stat s-au soldat cu mai bine de 150 de victime.