Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, l-a felicitat pe liberalul polonez Donald Tusk pentru succesul electoral in alegerile legislative anticipate din Polonia,  salutand „spiritul european al poporului polonez“. React
Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, l-a felicitat pe liberalul polonez Donald Tusk pentru succesul electoral in alegerile legislative anticipate din Polonia, salutand „spiritul european al poporului polonez“. Reactia imediata a lui Barroso ascunde bucuria UE de a fi „scapat“ de unul dintre gemenii Kaczynski, adesea catalogati drept nationalisti si paranoici. Rezultatele scrutinului de duminica arata victoria partidului liberal Platforma Civica (PO) condus de Tusk. Acesta a acumulat, dupa numararea a 90,8% din buletine, 41,64% din voturi. Conservatorii, aflati in prezent la guvernare, prin Partidul Lege si Justitie (Pis), al lui Jaroslaw Kaczynski ocupa, la o distanta „respectabila“, cea de-a doua pozitie, cu 32, 04% din voturi. Practic, aceste cifre se traduc prin 208 locuri in Dieta (camera inferioara a Parlamentului polonez) pentru formatiunea lui Tusk fata de 164 de mandate pentru conservatorii lui Kaczynski. Scrutinul a fost convocat anticipat dupa ce coalitia lui Kaczynski s-a destramat in urma unor acuzatii de coruptie. Fratele geaman al actualului premier, Lech Kaczynski, este presedi ntele Poloniei si va ramane la putere, intrucat mandatul sau se incheie abia la sfarsitul anului 2010.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.