Unda de soc provocata de cresterea pretului titeiului pe piata americana, la sfårsitul saptamånii trecute, incepe sa se resimta
si la pompele benzinariilor romånesti.

Soferii romani vor plati mai mult pentru benzin
Unda de soc provocata de cresterea pretului titeiului pe piata americana, la sfårsitul saptamånii trecute, incepe sa se resimta
si la pompele benzinariilor romånesti.

Soferii romani vor plati mai mult pentru benzina si motorina cumparate din benzinarii. Se anunta primele scumpiri pe piata carburantilor, dupa ce, joia trecuta, barilul de petrol brut pe piata americana a atins nivelul-record de 90,2 dolari. Lukoil este prima companie care incepe seria majorarilor, cu toate ca ieri cotatia titeiului a revenit usor sub 88 dolari/baril.
„Azi (n.r. - ieri) am decis sa scumpim carburantii cu 15 dolari/tona, ceea ce se va reflecta printr-o crestere cu 1% a pretului la pompa“, ne-a declarat Constantin Tampiza, directorul general al Lukoil Romania. Compania isi asigura necesarul de carburanti din import, asadar preturile sunt corelate cu evolutia cotatiei titeiului la nivel mondial. Ceilalti doi mari actori ai pietei, Rompetrol si Petrom, sunt insa mai rezervati in declaratii.

„Saptamana aceasta vom mentine preturile de referinta la carburantii auto comercializati in statiile proprii, desi pe pietele internationale, pretul barilului de petrol a atins saptamana trecuta un maxim istoric“, ne-au declarat reprezentantii Rompetrol - companie care importa titeiul de care are nevoie.
Nici Petrom nu are in vedere o eventuala majorare a preturilor benzinei si motorinei pe termen scurt. „Noi calculam pretul la pompa in functie de cotatiile internationale ale produselor petroliere, pe termen scurt si mediu. Desigur, si evolutia cotatiei titeiului are efecte, dar intr-o masura mult mai mica“,
ne-a declarat Dan Pazara, directorul de comunicare al Petrom.

Peste o luna, situatia se va 'inflama>>
Mai departe, totul depinde de situatia existenta pe plan mondial. „Orice crestere de 10% a pretului titeiului pe piata internationala determina o marire cu 3-4% a pretului la pompa in Romania. Cresterea nu se resimte imediat, ci dupa consumarea stocurilor existente, ceea ce inseamna cel mult un ciclu de productie: intre trei saptamani si 45 de zile“, potrivit reprezentantilor Rompetrol. Iar aprecierea de 10% s-a produs deja pe piata americana incepand cu data de 8 octombrie.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.