Presedintele Basescu ar trebui sa anunte astazi daca mai face sau nu referendum pentru votul uninominal, dat fiind ca expira ultimul avertisment dat Parlamentului. Cum legea electorala a intrat deja in procedura legislativa la Senat, este de astepta
Presedintele Basescu ar trebui sa anunte astazi daca mai face sau nu referendum pentru votul uninominal, dat fiind ca expira ultimul avertisment dat Parlamentului. Cum legea electorala a intrat deja in procedura legislativa la Senat, este de asteptat ca interventia sefului statului sa fie taxata imediat cu o reclamatie la Curtea Constitutionala, invocandu-se conflictul de interese dintre autoritati si incalcarea principiului separatiei puterilor in stat. Si Guvernul are parghiile sale de a bloca, printr-un contencios constitutional, referendumul ca fiind lipsit de obiect, in conditiile emiterii unei ordonante sau asumarii raspunderii guvernamentale.

Presedintele Traian Basescu a dat termen Parlamentului pana azi sa-i trimita spre promulgare Legea privind votul uninominal, in caz contrar urmand sa emita decretul pentru convocarea unui referendum. Chemarea la urne ar urma sa aiba loc in aceeasi zi cu alegerile pentru PE, respectiv 25 noiembrie, urmand ca presedintele sa intre in campanie concomitent cu partidele. Opozitia a reclamat ca in spatele intentiei presedintelui s-ar ascunde, de fapt, dorinta acestuia de a face campanie candidatilor PD la PE , cu atat mai mult cu cat Basescu merge astazi special la Sala Palatului pentru a-si incuraja favoritii.

Conflict constitutional
Legea votului uninominal a fost trimisa joi la Senat, urmand sa fie discutata in procedura de urgenta. Deputatul PSD Eugen Nicolicea atentioneaza ca referendumul este neconstitutional. „Presedintele nu se poate amesteca in problemele legislative ale Parlamentului, ar fi o incalcare a principiului separatiei puterilor in stat“, precizeaza deputatul PSD. Pe de alta parte, faptul ca legea e in procedura parlamentara, l-ar putea indreptati pe seful Senatului Nicolae Vacaroiu sa sesizeze Curtea Constitutionala, pentru a se pronunta pe conflictul constitutional dintre institutii, respectiv dintre Parlament si Presedintie.

Jocuri la mana Guvernului
Inainte de a semna Decretul de convocare a referendumului, presedintele este obligat sa consulte Parlamentul. „Nu este exclus sa se ajunga la o situatie bizara: presedintele sa vina doar sa anunte Parlamentul (cum a mai facut-o si in alte ocazii), iar Legislativul sa reactioneze si, printr-o hotarare, sa sesizeze Curtea Constitutionala cu privire la faptul ca presedintele nu l-a consultat, ci doar l-a anuntat in legatura cu referendumul“, a anticipat presedintele Comisiei juridice din Camera, Sergiu Andon(PC). Seful statului s-ar putea confrunta cu o reclamatie de natura constitutionala si din partea Guvernului.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.