Un mister cu o vechime de peste 3.000 de ani a fost, in sfarsit, elucidat: Tutankamon a murit in urma unui accident de vanatoare. Enigma mortii subite a lui Tutankamon, care s-a produs la varsta de 18 ani, pare sa fi fost dezlegata de oamenii de sti
Un mister cu o vechime de peste 3.000 de ani a fost, in sfarsit, elucidat: Tutankamon a murit in urma unui accident de vanatoare. Enigma mortii subite a lui Tutankamon, care s-a produs la varsta de 18 ani, pare sa fi fost dezlegata de oamenii de stiinta, care au ajuns la concluzia ca acesta a cazut dintr-o caruta ce se deplasa cu viteza, in timpul unei partide de vanatoare in desert. CERTITUDINE. Speculatiile privind moartea celui care a devenit rege al Egiptului inca din copilarie au inceput sa se inmulteasca imediat dupa ce mormantul sau a fost dezgropat, in 1922, de celebrul arheolog Howard Carter. In urma scanarii mumiei, in 1968, s-a descoperit o umflatura la baza craniului, ce sugera ca Tutankamon fusese ucis cu o lovitura puternica aplicata la cap. Studii recente in care s-au folosit scanere de ultima generatie au relevat, insa, ca regele a suferit o fractura grava la unul dintre picioare, in zona de deasupra genunchiului. Expertii au sugerat ca rana s-a complicat si a dus, intr-un final, la moartea sa. Acum, in urma celei mai recente examinari a mumiei, oamenii de stiinta sunt convinsi ca au aflat cauza fracturii: un accident petrecut in timpul unei partide de vanatoare. a€žNu a fost omorat, asa cum cred multi oameni. A avut un accident in timp ce vana, in desert. A cazut din trasura si si-a fracturat piciorul", a declarat Zahi Hawass, secretar-general al Consiliului Suprem pentru Antichitati din Egipt, citat de ziarul The Independent. Cercetatorii au constatat ca in jurul mumiei fusesera plasate neghine si flori de musetel, plante ce nu puteau fi culese decat intre lunile martie si aprilie. Avandu-se in vedere ca procesul complex de mumificare dura 70 de zile, reiese ca Tutankamon a murit in decembrie sau ianuarie - perioada ce coincide cu mijlocul sezonului de vanatoare de iarna.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.