Deschizator de drumuri in ceea ce priveste filmul noir, 'The Maltese Falcon>> ('Soimul maltez>>), productie din 1941, a ramas in istoria cinematografiei si este considerat unul dintre cele mai bune filme din toate timpurile. Productia cinematografic
Deschizator de drumuri in ceea ce priveste filmul noir, 'The Maltese Falcon>> ('Soimul maltez>>), productie din 1941, a ramas in istoria cinematografiei si este considerat unul dintre cele mai bune filme din toate timpurile. Productia cinematografica prezentata astazi poate fi votata pe www.gardianul.ro.

A treia ecranizare a romanului politist semnat de Dashiell Hammet „Soimul maltez“ este regizata de John Huston. In 1931 a fost realizata prima transpunere pe marele ecran, pastrand titlul original, iar rolul principal i-a revenit lui Ricardo Cotez. A doua, din 1935, a fost realizata sub titlul „Satan met a lady“ si l-a avut ca interpret principal pe Warren William. Scrierile lui Hammett aduc un realism social romanului politist, cu detectivi autentici, mai putin supereroi.

John Huston a ales cartea din catalogul studioului Warner Brothers, fiind foarte increzator in potentialul acesteia. Productia sa a beneficiat si de o distributie perfecta, pana la cel mai mic rol, si s-a bucurat de o oarecare libertate in creatie. Huston a fost foarte atent in ceea ce priv este distributia, iar Humphrey Bogart nu a fost prima alegere a acestuia pentru rolul lui Sam Spade. Producatorul Hal Wallis i-a oferit rolul lui George Raft, care l-a refuzat insa, pentru ca nu dorea sa lucreze cu un regizor neexperimentat. In schimb, Bogart, in varsta de 42 de ani la acea vreme, a fost incantat de rol, iar lucrul impreuna a facut ca prietenia dintre cei doi sa se consolideze si sa fie una pe viata. Cei doi au mai colaborat la „Comoara din Sierra Madre“ (1948), „Key Largo“ (1948) si „Regina africana“ (1951).

Debutul regizoral al lui John Huston a fost primit mai putin calduros in comparatie cu un alt debut magistral, „Cetateanul Kane“, al lui Orson Welles, insa acesta a anuntat aparitia unui profesionist, si nu a unui copil teribil...


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.