“Speedball” este noul nume al drogului injectabil care omoara din ce in ce mai multi tineri romåni. Dependentii de droguri au descoperit o combinatie fatala de cocaina si heroina, care creste considerabil riscul de moarte. La fieca
“Speedball” este noul nume al drogului injectabil care omoara din ce in ce mai multi tineri romåni. Dependentii de droguri au descoperit o combinatie fatala de cocaina si heroina, care creste considerabil riscul de moarte. La fiecare sfårsit de saptamåna, zeci de tineri ajung in stare grava la camerele de garda ale spitalelor de urgenta dupa ce experimenteaza noua combinatie. Asociatia Nationala Antidrog (ANA) avertizeaza ca fenomenul este in crestere, iar modalitatile de
prevenire ramån insuficiente.

Medicii de la spitalele de urgenta au observat cum in fiecare weekend se inmultesc cazurile de tineri care ajung in stare critica din cauza combinatiei de droguri, bauturi energizante si alcool. Mai mult de jumatate dintre acestia nu reusesc sa supravietuiasca socului la care si-au supus organismul. “Este o situatie fara precedent, pe care suntem nevoiti s-o invatam din mers”, a declarat dr. Elena Copaciu, sef Clinica ATI a Spitalului Universitar Bucuresti. Din spusele ei, tinerii care mai ajung la camera de garda sunt extrem de agitati, fiind nevoie de brancardieri pentru a-i tine linistiti. Noul tr end, impus de moda europeana, este un cocktail criminal de cocaina si heroina, denumit “speedball”. Cocaina da o stare de euforie, iar heroina actioneaza ca un inhibitor, efectul amestecului fiind irezistibil pentru dependenti. “Unii folosesc cocaina cand merg in cluburi si spre dimineata iau o doza de heroina ca sa treaca intr-o stare de liniste aparenta. Dar, mai nou, multi le iau combinate, in acelasi timp”, explica dr. Gabriel Cicu de la Asociatia Nationala Antidrog. Rezultatul combinatiei poate deveni fatal. Practic, o supradoza de heroina poate duce la un atac cardiovascular, care nu este sesizabil din cauza euforiei si agitatiei date de cocaina din organism. “Rezultatul este un om care moare in picioare. Nu simte durerea, deci nici el nu stie ca are un atac si nu poate fi salvat”, spune Cicu.

Supradozele vin pe banda rulanta
Medicii spun ca a devenit deja o problema a garzii de weekend. Recent, trei tineri au murit si multi altii si-au revenit cu greu din socul pe care l-au suferit. Un baiat de 18 ani, dependent de heroina, care avea si hepatita B si C, a facut ruptura de splina la un traumatism minor. A fost operat cu succes, dar la doua luni a revenit la spital dupa o alta supradoza, care i-a cauzat o hemoragie cerebrala si, in cele din urma, moartea. “Dependenta este ca o boala cronica, iar tratamentul cu medicamente nu este suficient pentru a renunta la drog.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.