Daca cursul mediu al leului nu a inregistrat ieri modificari semnificative fata de euro, nu acelasi lucru se poate spune despre dolar, care a pierdut 1,5 bani. Aceasta evolutie s-a datorat faptului ca paritatea dintre moneda unica si cea europeana a
Daca cursul mediu al leului nu a inregistrat ieri modificari semnificative fata de euro, nu acelasi lucru se poate spune despre dolar, care a pierdut 1,5 bani. Aceasta evolutie s-a datorat faptului ca paritatea dintre moneda unica si cea europeana a depasit ieri pragul psihologic de 1,43 dolari, atingand astfel un nou maxim istoric. Cresterea euro fata de dolar, paritatea dintre cele doua monede fluctuand intre 1,4198 si 1,4309 dolari, s-a datorat temerilor investitorilor ca economia SUA va intra in recesiune, ceea ce va obliga Rezerva Federala sa reduca din nou dobanda sa de politica monetara, care a fost modificata luna trecuta de la 5,25 la 4,75%. La deprecierea dolarului a contribuit si publicarea datelor privind comenzile de locuinte noi care au scazut in septembrie cu 10%, ceea ce a avut ca efect si o incetinire a activitatii industriale. Daca Fed ar putea reduce din dobanda, in schimb analistii anticipeaza o majorare a celei din euro-zona de la 4 la 4,25%, ceea ce va avea ca efect o posibila crestere a monedei unice spre 1,44 - 1,45 dolari.
Pe piata autohtona, raportul euro/leu a avut o evolutie terna, cotatiile fluctuand intre 3,34 si 3,35 lei, ceea ce a facut ca cursul mediu sa fie anuntat la 3,3451 lei. Aceasta evolutie s-a mentinut pana in momentul in care moneda unica a depasit pragul de 1,43 dolari, ceea ce a declansat un val de cumparari de valuta, cotatiile urcand peste pragul de 3,36 lei, tranzactiile realizandu-se la un maxim de 3,3595 lei. Cursul mediu al dolarului a scazut de la 2,3616 la 2,3470. Pe piata monetara dobanzile la o zi si o saptamana s-au mentinut in culoarul 6,5 - 7,5%, dupa ce acum doua zile BNR a atras de la bancile comerciale 1,358 miliarde lei cu o dobanda de 7%/an. Sterilizarea la care a recurs BNR este necesara pentru a mentine dobanzile la niveluri mai ridicate care sa permita o usoara apreciere a leului.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.