Fostul vice al CNVM, acuzat de fals intelectual si favorizarea infractorului
O parte din bani, transferati in conturile unor societati off-shore din CipruFostul vicepresedinte al Comi-siei Nationale de Valori Imobiliare (CNVM), Irina Mihaela Pop
Fostul vice al CNVM, acuzat de fals intelectual si favorizarea infractorului
O parte din bani, transferati in conturile unor societati off-shore din CipruFostul vicepresedinte al Comi-siei Nationale de Valori Imobiliare (CNVM), Irina Mihaela Popovici, a fost trimisa ieri in judecata pentru fals intelectual, favorizarea infractorului si aderare si sprijinire a unui grup infractional organizat. Dosarul a fost trimis spre solutionare Tribunalului Bucuresti, rechizitoriul fiind intocmit in urma disjungerii cauzei din dosarul nr. 111/D/P/2006 prin care au fost trimisi in judecata 12 inculpati, acuzati de tranzactionarea ilegala la Bursa de Valori Bucuresti a unor actiuni emise de SC Rompetrol Rafinare S.A. Constanta (RRC).
Potrivit probatoriului, in urma controalelor efectuate in cursul anului 2004 asupra operatiunilor bursiere cu actiunile Rompetrol (realizate in perioada 7 - 15 aprilie 2004) s-au intocmit o serie de Note care trebuiau sa semnaleze organelor abilitate savarsirea unor fapte de natura contraventionale, respectiv infractiuni cu privire la piata de capital sau de natura economica, inclusiv o posibila spalare de bani.
Controalele CNVM au fost dema-rate in urma sesizarilor repetate ale BVB, potrivit carora existau suspiciuni cu privire la efectuarea unor operatiuni cu caracter manipulativ si fraudulos cu actiuni RRC desfasu-rate in perioada 07-20.04.2004 de catre grupul de interese asociat Rompetrol. BVB semnala, totodata, incalcari grave ale legislatiei aplicabile pietei de capital, inclusiv savarsirea unor infractiuni specifice acestei legislatii, de manipulare a pietei de capital, facandu-se in acest sens propunerea de transmitere a intregului material catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Constatarile BVB au fost trimise tuturor membrilor CNVM, inclusiv Irinei Popovici, acestia urmand sa ia o decizie atat in privinta sesizarilor BVB, cat si asupra Notelor Corpului de Control al CNVM. In urma acestor intruniri, s-a solicitat conducerii Comisiei sa modifice constatarile initiale, unii dintre inculpatii trimisi in judecata propunand, potrivit rechizitoriului, "ca organele de urmarire penala sa nu fie nici macar informate".Notele Corpului de Control, prezentate trunchiatCu toate acestea, la finalul sedintei extraordinare din data de 21 iunie 2004, s-a dispus "informarea autoritatilor competente (ONPCSB, PNA, ANC, MFP) in legatura cu constatarile controlului declansat asupra modului de tranzactionare a actiunilor emise de SC Rompetrol Rafinare SA Constanta, solicitandu-se si un istoric in care urma a fi redat continutul Notelor Corpului de Control". "Istoricul a fost prezentat la Cabinetul presedintelui CNVM, materialul suportand o serie de modificari prin taiere si hasurare. In acest mod au fost eliminate mai multe paragrafe continand informatii relevante privind diminuarea patrimoniului societatii sau realizarea unor castiguri in conturile de numerar ori actiuni apartinand persoanelor fizice sau juridice asociate grupului de intere-se Rompetrol. Au fost, totodata, eliminate constatari relevante ale echipelor de control, care contineau indicii temeinice de savarsire a unor infractiuni cu caracter economic si la regimul pietei de capital. Forma modificata a Istoricului a fost depusa la acelasi cabinet al prese-dintelui CNVM, de unde a fost transmis ca anexa a adresei de inaintare catre institutiile statului, aceasta activitate fiind supravegheata personal de inculpata Popovici Irina Mihaela", noteaza Ministerul Public. In cadrul aceleiasi sedinte, fosta vicepresedinta a CNVM a cerut sa se transmita ONPCSB numai istoricul tranzactiilor, nu si concluziile Note-lor sau propunerea de a se sesiza MAI.
Din intregul material probator a reiesit ca Popovici si ceilalti reprezentanti ai CNVM au sprijinit grupul de interese asociat Rom-petrol si in operatiuni de spalare de bani, rezultati din tranzactiile bursiere, si la externalizarea unor sume de bani in conturile unor societati de tip off-shore din Cipru, fapt sesizat si de ONPCSB.Alti 16 inculpatiIn acest dosar au fost pusi oficial sub invinuire si alti angajati ai CNVM, despre care procurorii sustin ca stiau sau au fost complici la mani-pularea pietei de capital in legatura cu listarea la Bursa a actiunilor Rom-petrol Rafinare Constanta. Astfel, la 9 august 2006, Gabriela Anghelache a fost acuzata oficial de favorizarea infractorului si aderare la un grup de criminalitate organizata in acelasi dosar, in timp ce la 27 iulie a fost pusa sub invinuire Elena Albu, sefa Corpului de Control din CNVM, pentru savarsirea acelorasi infractiuni, iar vicepresedintele Rompetrol Group Olanda, Alexandru Bucsa, la 15 iunie, pentru inselaciune si spalare de bani. In dosar au mai fost acuzati omul de afaceri Dinu Patriciu, Sorin Marin - fost actionar la Rompetrol, Phil Stephenson - director general adjunct, precum si John Works - fost director executiv al grupului Rompetrol, dar si Richard Colin Hart, Petrica Grama, Erich Kish - cetatean roman si israelian, vicepresedinte al Departamentului de Dezvoltare Strategica al Rompetrol si reprezentant al Rompetrol Albania, Paul Gabriel Miclaus (vicepresedinte al CNVM) si unul dintre angajatii acestuia, Victor Eros, fostul ministru al comunicatiilor, Sorin Pantis, directorul societatii de brokeraj Alpha Finance, Florin Aldea, precum si Alexandru Nicolcioiu si Cristina Volintiru.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.