Cånd ma gåndesc la Basarabia vad un cutit infipt intr-o rana veche. Daca umbli la el, risti sa provoci o hemoragie. Daca nu umbli, risti sa lasi pacienta sa moara de septicemie. Voronin se numeste infectia care rapune incetul cu incetul Basarabia.
Presedintele Voronin uraste visceral Romånia si il uraste de moarte pe Dorin Chirtoaca, primarul Chisinaului. Chirtoaca este proromån declarat, este proeuropean si mai este si vicepresedintele Partidului Liberal. Voronin a constituit o celula de criza al carei scop este compromiterea prin orice mijloace a lui Chirtoaca. Celula este condusa de consilierul prezidential pe probleme politice Marc Tcaciuc, o eminenta cenusie a politicii de la Chisinau, controlata de comunisti. Tcaciuc a asmutit impotriva lui Chirtoaca agenti ai Serviciului de Informatii si Securitate si reprezentanti ai Procuraturii Generale, care coopereaza informal cu rezidenti ai SVR, Serviciul de Informatii Externe al Federatiei Ruse, aflati pe teritoriul Moldovei. Finalitatea operatiunii este absorbirea partidului lui Chirtoaca intr-un asa-zis pol liberal controlat de comunisti.

Incidentul de saptam&arin g;na trecuta, cånd trei delegatii de oficiali romåni au fost intoarse de politistii si vamesii basarabeni de la frontiera cu Moldova, este o reactie a lui Voronin indreptata impotriva primarului Chisinaului si a Romåniei. Delegatii au fost invitati de primarul Chirtoaca pentru a participa la sarbatorile orasului Chisinau.