PS Visarion Rasinareanu, episcop vicar la Sibiu, a primit ieri verdict de politie politica. Aceeasi soarta a avut-o si sefa Directiei ONU din MAE.

Colegiul CNSAS a dat ieri al cincilea verdict de politie politica in cazul unui ierarh ortodox, cel al episcopului vicar din Mitropolia Ardealului, PS Visarion Rasinareanu. Potrivit unor surse din institutie, dovezile in cazul acestuia au fost foarte concludente, dovedindu-se ca a fost colaborator al fostei Directii de Informatii Externe, ca „persoana de sprijin", sub numele de cod Bobi. Daca in cazul celor mai multi membri ai Sinodului colaborarea s-a dovedit a avea drept scop avansarea pe scara ierarhica, in cazul PS Visarion nu a fost vorba de asa ceva. El a absolvit Facultatea de Teologie de la Sibiu in 1986, iar in strainatate, potrivit biografiei oficiale, a plecat abia dupa 1990, pentru completarea studiilor, la Atena. Hirotonirea sa ca arhiereu a avut loc abia la sfirsitul lui 1997, dupa ce doi ani a ocupat functia de consilier administrativ in Arhiepiscopia Sibiului. „Nu inteleg cum a fost posibil acest verdict. Il voi contesta", a fost comentariul pe care l-a facut episcopul.

Tot ieri s-a dat „sentinta" de politie politica pentru un director din Ministerul Afacerilor Externe, care, potrivit unor surse, este Gabriela Constantinescu, sefa Directiei ONU si institutii specializate. Votul in cazul sau a fost foarte strins, iar decizia ar trebui, teoretic, sa aiba consecinte asupra carierei sale, potrivit unei reglementari interne din minister. Gabriela Constantinescu s-a autosuspendat din functie pina la reglementarea situatiei, conform unui comunicat al Ministerului de Externe.

Urmatoarele verdicte se vor da cel mai probabil abia peste doua saptamini, intrucit mai multi membri ai Colegiului vor fi plecati la un congres si nu se va putea realiza cvorumul. Pe lista de asteptare se mai afla IPS Bartolomeu Anania, mitropolitul de la Cluj, precum si episcopii de la Arad, Buzau, Husi si Galati. Votul in cazul ultimului dintre ei este cel mai important intrucit acesta este considerat unul dintre favoritii la functia de mitropolit al Moldovei si Bucovinei, ramasa vacanta dupa ce PF Daniel a devenit Patriarh si pentru care se vor face alegeri la sfirsitul lui noiembrie. Patriarhul a primit deja o decizie ca nu a colaborat din CNSAS, bazata pe faptul ca, potrivit unui document de la SIE, dosarul sau a fost distrus in 1989, alaturi de altele, „in scopul conspirarii cazurilor".