Potrivit unui sondaj al Institutului Forsa publicat de revista Stern un sfert dintre cetatenii germani apreciaza ca regimul nazist, instaurat de Adolf Hitler in 1933 a avut si parti bune, cum ar fi construirea de autostrazi sau politica familiala.
Potrivit unui sondaj al Institutului Forsa publicat de revista Stern un sfert dintre cetatenii germani apreciaza ca regimul nazist, instaurat de Adolf Hitler in 1933 a avut si parti bune, cum ar fi construirea de autostrazi sau politica familiala.

In randul persoanelor de peste 60 de ani proportia celor care vad si aspecte pozitive ale nazimului este si mai mare: 37 la suta dintre ei considera ca Cel de-al Treilea Reich a avut avantajele sale.

Parerea este cel mai putin impartasita de persoanele cu varste intre 45 si 59 de ani: numai 15 la suta dintre ei considera ca regimul nazist a avut si aspecte pozitive.

In total, 25 la suta dintre persoanele interogate au afirmat ca regimul lui Hitler a avut si parti bune, 70 la suta s-au declarat total impotriva acestei idei, iar 5 la suta au declarat ca nu stiu, conform sondajului realizat intre 11 si 12 octombrie, pe un esantion reprezentativ al populatiei, format din 1003 persoane.

Unul dintre vicepresedintii Consiliului Central al Evreilor din Germania, Dieter Graumann, a reactionat exprimandu-si "dezgustul" si "mania", in publicatia electronica netzeitung.de.

"Acest rezultat este urat, dezastruos, ma intristeaza si ma manie", a declarat el. "Ar trebui sa privim acest lucru ca pe un semnal de avertisment, fara a ne arata, in acelasi tip, alarmisti", a adaugat el.

Oficialul a denuntat anumite declaratii recente ale unui cardinal si ale unei prezentatoare de televiziune, dintre care primul a folosit o "terminologie nazista", iar cea de-a doua a facut elogiul politicii familiale a Celui de-al Treilea Reich.

Cardinalul foarte conservator Joachim Meisner a suscitat, recent, indignarea, apreciind ca arta care se desprinde de religie este o "arta degenerata", termen care reaminteste de perioada nazismului.

Prezentatoarea de televiziune Eva Herman a fost concediata la inceputul lunii septembrie, dupa ce a facut elogiul rolului social al femeilor, in timpul regimului hitlerist.

In opinia lui Graumann, asemenea afirmatii denota o dispozitie de a banaliza nazismul. El a indemnat clasa politica germana sa depuna mai multe eforturi pentru a lupta impotriva extremei drepte si a expansiunii ideilor acesteia, si pentru a "oferi informatii cu privire la epoca nazista".

"Avem nevoie de un stat de drept care sa-si arate avantajele", in special fata de partidul neonazist NPD, si care sa dea dovada "mai mult de actiune decat de resemnare", a considerat Graumann.
Mediafax


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin