Confederatiile sindicale ameninta cu proteste daca, in urma discutiilor cu partidele politice privind bugetul de stat pe 2008, forma acestuia nu va fi imbunatatita in avantajul salariatilor.

Presedintele Blocului National Sindical (BNS), D
Confederatiile sindicale ameninta cu proteste daca, in urma discutiilor cu partidele politice privind bugetul de stat pe 2008, forma acestuia nu va fi imbunatatita in avantajul salariatilor.

Presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin, a declarat ca cele patru confederatii sindicale (BNS, Cartel Alfa, CNSLR-Fratia si CSDR) vor incepe demersurile pentru organizarea de actiuni de protest, incepand cu pichetarea sediului Parlamentului Romaniei. De asemenea, sindicatele au in vedere organizarea unei greve de avertisment de doua ore la nivel national.
Sindicalistii considera ca actuala forma a bugetului le aduce grave prejudicii lucratorilor Romaniei, incurajand exodul fortei de munca spre exterior. Salariatii sunt nemultumiti de faptul ca, prin reducerile succesive ale contributiilor sociale, s-a dat peste cap raportul firesc, si anume o treime angajat, doua treimi angajator.
Organizatiile sindicale sunt nemultumite si de faptul ca Guvernul a stabilit salariul minim pe economie pe 2008 la nivelul a 450 de lei, cu doar 2% mai mare decat salariul minim prevazut prin contractul colectiv de munca de anul trecut, desi se angajase in 2006, in fata Parlamentului, la un nivel al salariului minim de 654 de lei in 2008. Alianta SED LEX ii solicita premierului elaborarea in regim de urgenta a unui act normativ in baza caruia toate categoriile de bugetari sa primeasca retroactiv, de la 1 ianuarie 2007, salariul minim de 880 de lei.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.