>> Subprefectul de Timis, Zoltan Marosy, acuza faptul
ca hotararile CJT privind infiintarea de ferme zootehnice nu prevad
nici o sanctiune

"La Smithfield a fost un accident", aceasta este concluzia autoritatilor din Timis, dupa s
>> Subprefectul de Timis, Zoltan Marosy, acuza faptul
ca hotararile CJT privind infiintarea de ferme zootehnice nu prevad
nici o sanctiune

"La Smithfield a fost un accident", aceasta este concluzia autoritatilor din Timis, dupa scandalul fara precedent al pestei porcine, care a facut adevarate ravagii in fermele societatii americane Smithfield, care a preluat Comtim. Subprefectul de Timis, Zoltan Marosy, a anuntat, ieri, ca masurile speciale luate s-au incheiat, la fel si misiunea Comisiei mixte instituite la Smithfield. In urma analizei realizate de Prefectura Timis, concluzia care s-a desprins este aceea ca o mare parte din responsabilitate ar purta-o Consiliul Judetean Timis. "Mi se pare surprinzator ca hotararea nr. 35 din 2006 a Consiliului Judetean, care reglementeaza modul de stabilire al amplasamentelor fermelor de porcine in judetul Timis, nu prevede nici o sanctiune pentru cei care nu o respecta", a declarat subprefectul. Mai mult, Marosy a atras atentia ca autoritatile judetene nu si-au batut capul sa verifice modul in care sunt intocmite actele la constituirea unei ferme, asa incat oricine poate pune pe picioare o asemenea afacere, cu toate riscurile ulterioare, asa cum s-a intamplat de curand si in cazul Smithfield. "De exemplu, pe lista celor 41 de ferme dorite de Smithfield apare si una noua, in zona Masloc. Or, aceasta localitate este citata, la punctul 10 din hotararea 35/2006 a CJT, si care cuprinde zonele vulnerabile ce trebuie evitate ca amplasament pentru ferme", a mai atras atentia subprefectul.
Pe de alta parte, CJT contrazice acuzele Prefecturii. "Respectivul Regulament nu exclude amplasarea fermelor in anumite zone susceptibile sa aiba o concentratie ridicata de nitrati - cum este cazul Masloc - ci stipuleaza necesitatea evaluarii impactului asupra mediului in cadrul procedurii de obtinere a acordului integrat de mediu", a declarat, ieri, purtatorul de cuvant al institutiei, Jana Lavrits. Aceasta a mai precizat ca "in conditiile in care exista acest Regulament si criterii, care sunt obligatorii si nu optionale pentru obtinerea autorizatiei de construire, consideram ca nu este necesara stabilirea unor sanctiuni".REPOPULARE§
Fermele companiei Smithfield vor fi repopulate, de sapatamana viitoare, cu purcei santinela. "Pentru inceput, acesti purcei vor fi adusi in fermele de la Igris, deoarece acolo s-a finalizat dezinfectia spatiilor", a declarat ieri directorul Directiei Sanitar Veterinare Timis, Petru Jeleriu. Potrivit specialistilor, purceii santinela provin de la scroafe nevaccinate anti-pesta si care, la randul lor, nu au fost vaccinati impotriva acestei boli. Daca dupa 40 de zile acestia nu vor prezenta semnele de boala, se va trece la repopularea fermelor, in masa.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.