Numarul romanilor care-si vor petrece Sarbatorile de iarna in alta parte decat acasa este cu 30% mai mare fata de anul trecut. Agentiile de turism se asteapta ca in luna decembrie sa inregistreze incasari de peste 70 de milioane de euro.

Numarul romanilor care-si vor petrece Sarbatorile de iarna in alta parte decat acasa este cu 30% mai mare fata de anul trecut. Agentiile de turism se asteapta ca in luna decembrie sa inregistreze incasari de peste 70 de milioane de euro.


Cine nu si-a facut rezervare pentru petrecerea de Craciun sau Revelion, in tara sau in strainatate, o poate face la Targul de turism ce se desfasoara la Romexpo in perioada 18-21 octombrie. Numarul romanilor care isi iau vacanta de Sarbatori creste de la un an la altul. Astfel, daca anul trecut au plecat din tara circa 100.000 de romani, anul acesta vor pleca cu circa 20% mai multi. De asemenea, turismul intern cunoaste un trend ascendent. "De Sarbatori vor pleca in strainatate circa 120.000 de romani, iar in pensiunile si hotelurile din tara vor petrece circa 35.000 de turisti, cu 20% mai multi fata de anul trecut", a explicat Traian Badulescu, purtator de cuvant al Asociatiei Nationale a Agentiilor din Turism (ANAT). "Romanii sunt din ce in ce mai interesati de destinatiile calde, iar anul acesta, de Revelion, trendul merge catre America de Sud si zona Caraibelor", a declarat Mircea Vladu, directorul agentiei Prestige Tours.


AFACERE. Conform estimarilor exprimate de directorii agentiilor de turism, veniturile lor inregistrate de Sarbatorile de iarna vor fi cu circa 30% mai mari fata de anul trecut. "Pretul mediu al unui pachet turistic pentru extern este de 500 de euro de persoana, iar pentru intern, tariful mediu este de 300 de euro", a explicat Traian Badulescu. Daca facem un calcul, cei 120.000 de romani care vor petrece in strainatate vor plati pentru pachetele turistice in jur de 60 de milioane de euro, iar romanii care petrec in tara, insa la hotel sau in pensiuni, vor plati 10,5 milioane de euro. Deci, in total, Sarbatorile de iarna reprezinta o afacere de peste 70,5 milioane de euro.


SCUMPIRI. Tarifele practicate anul acesta de agentiile de turism sunt cu circa 10%-15% mai mari fata de perioada similara a anului trecut. "Pentru Sarbatorile de iarna tarifele sunt cu 8%-10% mai mari fata de anul trecut", a declarat Daniel Vasilescu, presedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR). "Pentru Egipt, biletele de avion s-au scumpit cu 10% din cauza cresterii pretului la combustibil, ceea ce automat va duce la o crestere a tarifelor", a declarat Adriana Goigea, manager al agentiei Cocktail Holidays. Desi pachetele turistice se scumpesc anual, romanii nu par deranjati de noile tarife. "In acest moment romanii aleg ofertele in strainatate ca fiind mai economice la acelasi standard al serviciilor", spune Cristina Irimia, marketing director al agentiei Ja€™info Tours. "Dubaiul este o destinatie gustata de Revelion. Anul trecut am vandut peste 40 de pachete, si am mai fi vandut, dar nu mai erau locuri in avion. Anul acesta vom vinde mai mult decat dublu", a declarat Adriana Goicea.


CERERE MARE. "Cum Turcia a fost de departe vedeta sezonului estival, ne asteptam la o crestere cu 80% a numarului de turisti care vor prefera sa-si petreaca Revelionul in Antalya, Istanbul sau Kusadasi", a explicat Selciuc Suleiman, directorul agentiei Alibaba Tour. "Ne asteptam sa mearga in Tunisia in jur de 700 de turisti", a spus Gelu Stoian de la Tunisiana. "Catre Tenerife si Egipt vor pleca cu circa 10% mai multi turisti decat anul trecut. In 2006 au ales sa-si petreaca Revelionul in Insula primaverii eterne in jur de 400 de turisti romani, iar anul acesta vor merge cam 500", a spus Mircea Vladu. "Peste 700 de romani isi vor petrece Sarbatorile de iarna in Malta", a spus Mark Neville Farrugia, director al agentiei Malta Travel.


Destinatii solicitateIn timp ce unii romani vor sa-si petreaca Sarbatorile de iarna la schi, altii vor sa mearga la plaja, la mare si la soare. Astfel, partiile din Austria concureaza puternic in preferintele romanilor cu destinatiile exotice. "Cele mai solicitate destinatii pentru sejururile de iarna sunt Antalya, Sharm el Sheikh, Hurghada, Salzburg (pentru schi), Dubai, Cuba, Mexic, Roma, Lisabona, Marbella, Praga, Kenya, Thailanda, Maldive, Seychelles, Republica Dominicana", a explicat Cristina Irimia, marketing director Ja€™info tours. "Merg foarte bine destinatiile de schi si cele exotice. Nu pot sa spun ca numarul turistilor care pleaca de Revelion in Caraibe, Maldive sau Mauritius e spectaculos, e destul de mic comparativ cu celelalte pachete pe care le vindem", a spus Adriana Goicea. "Ponderea pachetelor de servicii scumpe este in crestere. Turistii se uita in primul rand la calitate, doresc conditii bune in hoteluri si destinatii pline de confort si glamour. Cererea a crescut cu 30% fata de anul trecut", a spus Cristina Irimia.


TarifeUn Revelion la un hotel de 4* in Tenerife costa aproximativ 1.000 de euro/persoana, iar in Egipt intre 600 si 800 de euro/persoana, in functie de pachetul ales. Pachetul turistic pentru un Revelion in Antalya, cu cazare patru nopti la hotel de 5*, ultra all-inclusive, costa 585 de euro/persoana. Tariful pentru Revelion la Djerba, o insula superba, ce apartine teritorial de Tunisia, cu cazare la Hotelul El Mouradi Menzel de 4*, costa 633 de euro/persoana. Sapte nopti de Revelion la un hotel de 4* in Punta Cana, cu all-inclusive, costa de la 1.800 de euro/persoana. Zece zile in Dubai de Revelion, cu cazare la un hotel de 4*, cu mic dejun, plus turul orasului, costa in jur de 1.500 de euro/persoana. De Sarbatori, in statiunea Borsec, trei zile cazare la hotel de 3* costa 660 de lei/persoana, in statiunea Cheia, la hotel de 2* costa 540 de lei, la Gura Humorului, cinci zile, la hotel de 4* costa 750 de lei/persoana.


ReduceriAgentiile de turism prezente la targ au venit cu oferte care mai de care mai atragatoare. Astfel, gasim oferte pentru petrecerea Sarbatorilor de iarna intr-o destinatie exotica din Cuba, Kenya sau Seychelles sau pe partiile de schi din Austria. De asemenea, putem merge intr-o croaziera de vis sau in tara sfanta, Israel. In continuare, la mare cautare raman metropolele europene Roma, Paris, Barcelona, Praga sau Viena. In timp ce unele agentii practica reduceri pe perioada targului pentru pachetele achitate integral, altele practica reduceri pana la 1 noiembrie. Astfel, cei care nu si-au facut rezervare din timp pentru Sarbatorile de iarna o pot face la pret redus. "Reducerile variaza de la 8%-11%. Avem reduceri de 8% pentru destinatiile exotice, care sunt ceva mai scumpe, adica 1.200-1.300 de euro de persoana, si 11% pentru vacanta in Antalya sau Sharm el Sheik", a explicat Cristina Irimia.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.